Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/359
Karar No: 2013/877

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/359 Esas 2013/877 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, çekişmeli taşınmaza el atmanın önlenmesi istemiyle davalıya dava açmıştır. Ancak davacının babası daha önce aynı istemle dava açmış, ancak reddedilmiştir. Mahkeme, önceki dava hala kesinleşmediği için bu davayı derdestlik nedeniyle reddetmiştir. Ancak el atma eyleminin yenilenmesi durumunda her zaman ayrı bir dava açılabileceği ve derdestlik nedeninin bu davaya uygulanamayacağı belirtilerek kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kararda 6100 sayılı Yasa'nın geçici 3. maddesi gereğince bozma ve 1086 sayılı HUMK'nin 428. maddesi uyarınca temyiz edene peşin harcın geri verilmesi hükümlerine yer verilmiştir.
1. Hukuk Dairesi         2013/359 E.  ,  2013/877 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : OF ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 19/09/2012
    NUMARASI : 2011/423-2012/375

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi davası sonunda, yerel mahkemece  davanın (derdestlik nedeniyle) reddine ilişkin olarak verilen karar davacı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ..raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, çaplı taşınmaza el atmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, çekişmeli taşınmazın kayıt maliki olan davacının babasının davalı aleyhine açtığı el atmanın önlenmesi istekli davanın kanıtlanamadığından bahisle rededildiği; davacının babasının 2008 yılında ölümünden sonra bu kez davacı tarafından davalı aleyhine eldeki davanın açıldığı görülmektedir.
    Mahkemece, davacının babasının açtığı davanın halen kesinleştirilmediği, bu nedenle eldeki dava bakımından derdest bulunduğu gerekçesiyle davanın derdestlikten ötürü reddine karar verilmiştir.
    Bilindiği üzere, her dava açıldığı tarihteki koşullar çerçevesinde değerlendirilir. El atma olgusu da haksız eylem niteliğinde bulunduğundan, haksız eylemim yenilenmesi halinde her zaman ayrı bir dava konusu yapılabilir. Başka bir deyişle, müdahale yenilendikçe veya sürüp gittikçe, mal sahibinin mülkiyet hakkını korumak için her zaman el atmanın önlenmesi davası açabileceği tartışmasızdır. O halde, daha önce açılan davanın yeni meydana gelen vakıalara dayanılarak açılan ikinci dava bakımından derdestlik konusu olması mümkün değildir.
    Hal böyle olunca, işin esasının incelenmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, derdestlik nedeniyle davanın rededilmesi isabetsizdir.
    Davacının temyiz itirazı yerindedir. Kabulüyle, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  25.01.2013  tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.


     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi