Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/13289
Karar No: 2013/1360

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/13289 Esas 2013/1360 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteklerine ilişkindir. Mahkeme elatmanın önlenmesi ve yıkım isteklerini reddederken ecrimisil isteğini kısmen kabul etmiştir. Dosyadan anlaşıldığı üzere, dava konusu taşınmaz vakıf adına kayıtlıyken daha sonra tapu tahsis belgesi ile davalıya devredilmiştir. Ancak davalının tahsis belgesine dayalı olarak taşınmaz adına tahsis edilen dava dışı kişiden satış vaadi sözleşmesi ile taşınmazın zilyetliğini devraldığı, bu durumda davalının Yasada öngörülen kişilerden olmadığı açıktır. Bu nedenle, Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetten kaynaklanan ayni hakkına değer verilerek elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğinin kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. 6100 sayılı Yasanın geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 428. maddesi gereğince hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri ise 3290 Sayılı Yasa ile değişik 2981 sayılı Yasa'daki düzenlemelerdir.
1. Hukuk Dairesi         2012/13289 E.  ,  2013/1360 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL 17. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 16/02/2012
    NUMARASI : 2009/399-2012/45

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi,yıkım ve ecimisil davası sonunda yerel mahkemece davanın kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davacı tarafından yasal süresi içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi,  Tetkik Hakimi  raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava; çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.
    Mahkemece; elatmanın önlenmesi ve yıkım isteklerinin reddine, ecrimisil isteğinin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; dava konusu tarla vasfındaki, 4.704 m2 yüzölçümündeki 108 ada, 1 parsel sayılı taşınmazın 01/11/1949 tarihli, tesis kadastrosu ile Mustafa bini Abdurrahman Vakfı adına tescil edildiği, anılan taşınmaz vakıf adına kayıtlı iken 28/05/1993 tarihli, tapu tahsis belgesine dayalı olarak bir katlı yığma bina vasfı ile  dava dışı Yakup Demir mirasçılarına zilyetliğinin devredildiği, devamında da  tapu tahsis belgeli taşınmazın 07/01/1994 tarihli satış vaadi sözleşmesi ile davalıya devredildiği  anlaşılmaktadır.
    Davacı Vakıf; kayden maliki bulunduğu 108 ada, 1 parsel sayılı taşınmazın 208 m²"lik bölümüne  davalının haklı ve geçerli bir neden olmaksızın yapılaşmak suretiyle müdahale ettiğini ileri sürerek eldeki davayı açmıştır..
    Davalı savunmasında, çekişme konusu taşınmazın bir bölümü  yönünden dava dışı  Yakup Demir mirasçılarına davacı idarece tapu tahsis belgesi ile verildiğini, Yakup Demir mirasçılarından da satış vaadi sözleşmesine dayalı olarak satın aldığını belirterek davaya karşı çıkmıştır.
    Bilindiği üzere; 3290 Sayılı Yasa ile değişik 2981 sayılı Yasadaki düzenlemeler ile; Hazine, Belediye, İl Özel İdaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa ve arazilerin üzerine taşınmazda kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan hakları bulunmayan kişilerin yapılanmaları ve gerek taşınmazın niteliği, içinde bulunduğu konum ve gerekse hak sahibi olma bakımından yasanın öngördüğü koşulların gerçekleşmesi halinde, kamu kuruluşunun ilerde imar ve ıslah planları veya kadastro planları belirlenecek alanlarda, planlar gerçekleştikten sonra tapuya dönüştürülmek üzere yapı sahiplerine tapu tahsis belgesi vermeleri öngörülmüş, planların önceden yapılmış olduğu hallerde ise tapu tahsis belgesi yerine doğrudan tapu verilmesine de olanak tanınmıştır.
    Hemen belirtilmelidir ki, üzerinde yapılaşma bulunan ve yasa hükümleri gereğince özel mülkiyete konu  olabilecek ve kişilere devri mümkün olan maliki Hazine, İl Özel İdaresi olan ve İdaresi Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşınmazlarda imar ıslah veya kadastro planı henüz yapılmamışsa, bu kamu kuruluşlarınca hak sahibine tapu tahsis belgesi verileceği, imar ve ıslah planı veya kadastro planının yapılması ile sahibine kişisel hak sağlayan tapu tahsis belgesinin tapuya tahvil edileceği ve ilgilisine sicil kaydının devredileceği tartışmasızdır.   
    Diğer taraftan; bir taşınmazla ilgili olarak tapu tahsis belgesi verilebilmesi için, belgeyi verecek merciin taşınmaza müstakilen malik olması gerekmektedir.
    Öte yandan; tapu tahsis belgesinin, imar affı Yasası hükümleri uyarınca imar ıslah planları yapıldıktan sonra mülkiyet belgesine çevrilmek üzere verilen ve sahibine kişisel hak tanıyan bir belge olduğu, bundan yararlanması gerekli kişinin de münhasıran belge sahibi veya yasal mirasçıları olacağı tapu tahsis belgesini veren merciin taşınmazda bağımsız malik olması gerektiği  açıktır.
    Somut olayda; davalının bayiine tapu tahsis belgesi verildiği, davalının ise tapu tahsis belgesine dayalı olarak taşınmaz adına tahsis edilen dava dışı kişiden satış vaadi sözleşmesi ile taşınmazın zilyetliğini devraldığı, bu durumda davalının  Yasada öngörülen kişilerden olmadığı, böylelikle tahsis belgesinin sahibine sağladığı kişisel haktan, davalının yararlanamayacağı, dayandığı tapu tahsis belgesinin hukuken himaye görmeyeceği açıktır.
    Hal böyle olunca; Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetten kaynaklanan ayni hakkına değer verilerek elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğinin kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ve yasal olmayan gerekçelerle yazılı olduğu üzere karar verilmesi isabetsizdir.
    Davacı tarafın bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3. maddesi yollamasıyla) 1086 sayılı HUMK"nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan  peşin  hacrın  temyiz  edene  geri  verilmesine, 06.02.2013  tarihinde  oybirliğiyle   karar  verildi.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi