Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/2794
Karar No: 2010/5142

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2009/2794 Esas 2010/5142 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2009/2794 E.  ,  2010/5142 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle tarafların 23.10.2008 tarihli oturumdaki imzalı beyanlarına uygun olarak karar verildiğinin anlaşılmasına göre yerinde bulunmayan temyiz isteğinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine peşin alınan harcın mahsubuna ve 67.20 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 17.03.2010 (çrş.)
    KARŞI OY

    Tarafların beyanları kendi içinde çelişkili olmakla anlaşmalı boşanma koşullarının bulunmadığını düşünüyorum.
    KARŞI OY

    Mahkemece Türk Medeni Kanununun 166/3.maddesi gereğince anlaşmalı boşanma olarak boşanma ve fer"ilerine karar verilmiş ise de; asılların son duruşma tutanağında alınan beyanları arasında tam bir uyum bulunmamakta, kendi içinde bile çelişki taşıdığı görülmektedir. Ayrıca dosyaya yazılı bir protokol sunulmuşsa da, bu yazılı boşanma anlaşmasının (protokolün) tasdik edildiğine ilişkin bir hüküm de kurulmamıştır. Yine protokol hükümleri yanlar tarafından değiştirilmiş veya hakim önerisiyle değişikliğe uğramışsa; asılların bu değişiklikleri kabul ettikleri konusunda bir beyanları da bulunmamaktadır. Bu durumda, tarafların gerçekte Türk Medeni Kanununun 166/3.maddesi gereğince boşanma ile boşanmanın mali sonuçları ile varsa çocukların durumu konusunda bir anlaşmasından söz etme olanağı yoktur. Bu nedenle, yanlara davayı çekişmeli dava (TMK.m.166/1-2) olarak sürdürmek isteyip istemedikleri sorularak, sürdürmek istedikleri takdirde delil bildirimi ve toplanması süreçleri sonunda gerçekleşecek sonuca göre karar vermek üzere yerel mahkeme kararının bozulması gerektiği inancındayım.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi