Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/13324
Karar No: 2012/1888
Karar Tarihi: 13.02.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2010/13324 Esas 2012/1888 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar trafik kazası sonucu yaralanmış ve maddi ve manevi tazminat talep etmiştir. Mahkeme, davacıların bir kısmının talebini kabul etmiş, ancak sigorta şirketi tarafından yapılan tazminat ödemesinin ne için olduğu belli değildir. Bu nedenle, sigorta şirketi tarafından ödenen tazminatın sebebi incelenmeli ve daimi iş göremezlik zararı nedeniyle ödenmiş ise, tazminat hesabının yapıldığı güne kadar işleyen yasal faizin hesaplanarak indirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, karar bozulmuştur. 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasası'nın 388. maddesi (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/2. maddesi) gereği, mahkeme kararlarında taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların açık ve belirgin bir şekilde gösterilmesi gerekmektedir.
4. Hukuk Dairesi         2010/13324 E.  ,  2012/1888 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... ve diğerleri vekili Avukat ... tarafından, davalı ... ve diğerleri aleyhine 10/07/2007 gününde verilen dilekçe ile trafik kazası sonucu yaralanma nedeniyle maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 10/12/2009 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalı ... vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2-Davalının diğer temyiz itirazına gelince; dava, trafik kazası sonucu yaralanma nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece istemin bir bölümü kabul edilmiş; karar, davalılardan ... tarafından temyiz olunmuştur.
    Tüm dosya kapsamının incelenmesinden; dava konusu olayda yaralanan davacılardan ...’ın sol gözündeki tam görme kaybı nedeniyle vücut genel çalışma gücünü % 32,3 oranında kaybetmiş olduğu ve davalı ... şirketi tarafından 9.3.2006 günü davacılardan ...’ın yaralanması nedeniyle 1.981,00 TL tazminat ödendiği anlaşılmaktadır. Ancak, sigorta şirketi tarafından yapılan bu ödemeye ilişkin dosya içinde bulunan ibranameden, tazminatın adı geçen davacıya tedavi giderleri veya daimi iş göremezlik zararı için mi ödenmiş olduğu anlaşılamamaktadır. Yerel mahkemece, benimsenen ve karara esas alınan 9.7.2009 günlü bilirkişi raporunda da; sigorta şirketi tarafından yapılan bu ödemenin, ne için yapıldığının anlaşılamadığı açıklanarak indirim yapılmadığı bildirilmiştir. Yerel mahkemece, adı geçen davacı yararına bilirkişi raporunda indirim yapılmadan belirlenen daimi iş göremezlik tazminatına karar verilmiş ve “…sigorta şirketi tarafından 9.3.2006 tarihinde davacı ... un yaralanması sebebiyle maddi tazminat olarak davacı velisine ödenen 1.981,00 TL sının ... lehine hükmedilen maddi tazminatın infazında dikkate alınmasına…’ biçiminde hüküm kurulmuştur. Bu şekilde hüküm tesis edilmesi, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasası"nın 388. maddesine (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297/2.maddesine) aykırıdır. Hükümde, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak biçimde gösterilmesi gerekir. Mahkemenin bu yasal düzenlemeyi gözeterek kabul edilen miktarı infazda tereddüt yaratmayacak şekilde belirtmesi gerekir.
    Şu durumda sigorta şirketi tarafından tazminatın davacıya ne amaçla ödenmiş olduğunun belirlenmesi gerekir. Yerel mahkemece sigorta şirketi tarafından tazminat hesabının yapıldığı günden önce davacılara yapılmış olan 1.981,00 TL tazminat ödemesinin ne için yapıldığı araştırılmalı ve tazminatın daimi iş göremezlik zararı nedeniyle ödenmiş olduğunun anlaşılması durumunda davacıların bu paranın tazminat hesabının yapıldığı güne kadar işleyen yasal faizi kadar kazanım sağlamış olacakları gözetilip zarar ve yararın denkleştirilmesi ilkesi gereğince, sigorta şirketi tarafından yapılan ödemenin, tazminat hesabının yapıldığı güne kadar geçen süreye ilişkin getirisinin yasal faiz ölçüsünde güncelleştirilip belirlenerek hesaplanan tazminattan indirilmesi gerekir.
    Yerel mahkemece açıklanan yönler gözetilmeyerek, eksik araştırma ve inceleme ile infazda tereddüt oluşturacak biçimde karar verilmiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda (2) sayılı bentte gösterilen nedenlerle davalı ... yararına BOZULMASINA; davalının öteki temyiz itirazlarının ilk bentte açıklanan nedenlerle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 13/02/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi