Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/4438
Karar No: 2012/1369
Karar Tarihi: 24.02.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/4438 Esas 2012/1369 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2011/4438 E.  ,  2012/1369 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki sıra cetvelindeki sıraya şikayetin yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı şikayetin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde şikayetçi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Şikâyetçi vekili, borçluya ait taşınmazın satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde, paranın T. Halk Bankası AŞ’ye verildiğini, müvekkili bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yönetim ve denetiminde bulunduğunu ve alacaklarının, 4389 sayılı Bankalar Kanunu’na 5020 sayılı Yasa ile eklenen ek 5 inci maddeye göre kamu alacağı niteliğinde olduğunu ve imtiyazlı bulunduğunu ileri sürerek, satış bedelinin birinci sıradaki alacaklı ile müvekkili arasında garameten paylaştırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Şikâyet olunanlar vekilleri, yasal düzenleme uyarınca kendi alacaklarının da imtiyazlı olduğunu savunarak, şikayetin reddini istemişlerdir.
    İcra Mahkemesi"nce, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, şikayetçi banka alacağının kamu alacağı niteliğinde bulunduğu, şikayet olunan T. Halk Bankası AŞ.’nin alacağının da 4684, 5020, 5230 ve 5411 sayılı Yasalar uyarınca aynı kapsamda yer aldığı ve ilk haciz alacaklısı olarak satış tutarının tamamının şikayet olunan T. Halk Bankası AŞ.’ye ödenmesinde ve icra müdürlüğünce yapılan derece kararında usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle, şikayetin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, şikâyetçi vekili temyiz etmiştir.
    5020 sayılı Yasa ile 4389 sayılı Yasa’ya eklenen Ek 5. (ki bu hüküm Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmiştir) ve sonrasında yürürlüğe giren 5411 sayılı Yasa’nın Geçici 13 üncü maddesi uyarınca T. Halk Bankası AŞ’nin de aralarında bulunduğu bir kısım bankalar için, Yasa’nın belli hükümlerinin uygulanacağı belirtilmişse de, bu uygulamanın yapılabilmesi, ancak üçüncü kişilerin muvazaadan ari hakları aleyhine sonuç doğurmaması şartına bağlanmıştır.
    Somut olayda, anılan düzenlemeden yola çıkılarak şikayet olunan T. Halk Bankası AŞ’nin alacağı 6183 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilmiş ve başka alacakların hacze iştirak edemeyecekleri esası benimsenmiştir. Ne var ki, aynı yasa kapsamında olabilecek alacakların bu hacze iştirak ettirilmemesi halinde, diğer alacaklıların hakları aleyhine sonuç doğmaktadır. Bir diğer ifade ile, T. Halk Bankası A.Ş. lehine yasanın aradığı şart oluşmamaktadır.
    Bu açıklamalar çerçevesinde mahkemece, şikayetçi bankanın takip konusu alacağının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ve bu kapsamda 6183 sayılı Yasa ile tanınan haklardan yararlanacağına ilişkin belgelerin celbi ve anılan şartların mevcudiyetinin tesbitinden sonra, şikayetçinin haczinin, şikayet olunanın haczine iştirak hakkının bulunup bulunmadığı üzerinde durularak bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ve hatalı değerlendirme ile kurulan hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün şikayetçi yararına BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 24.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi