Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/3246
Karar No: 2012/1715
Karar Tarihi: 07.03.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/3246 Esas 2012/1715 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı kooperatif, aidat borçlarından dolayı yapılan ilamsız icra takibine itiraz etmişti. Ancak davacı kooperatifin talebi üzerine verilen kararda, geçmişe dönük olarak üyelere faiz uygulanamayacağına ve bu nedenle davalının itirazının kısmen kabul edildiğine karar verilmişti. Ancak Yargıtay, mahkemenin bu kararının doğru olmadığına ve davalı tarafta olan kooperatifin kazanılmış haklarını ortadan kaldırdığına hükmetti. Bu nedenle, hükmün söz konusu taraflar yararına bozulmasına karar verildi. Kararda geçen kanun maddeleri detaylı bir şekilde belirtilmemiştir.
23. Hukuk Dairesi         2011/3246 E.  ,  2012/1715 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkili kooperatifin ortağı olan davalının aidat borçlarını zamanında ödememesinden dolayı tahakkuk eden gecikme faizleri ile müvekkili kooperatif tarafından ödenen emlak vergisi borcunun birinci taksitini ödememesi üzerine başlattıkları ilamsız icra takibinin, davalının haksız itirazı üzerine durduğunu ileri sürerek, davalının itirazının 7.143,00 TL gecikme faizi, 154,00 TL emlak vergisi birinci taksiti olmak üzere toplam 7.297,00 TL üzerinden iptali ile % 40 icra inkar tazminatın karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının, 12.07.2009 tarihli Genel Kurulun 5.maddesinde alınan karar doğrultusunda gecikme faizi talep ettiğini ancak alınan kararla aidat borçları için geriye dönük faiz yürütülmesinin kararlaştırıldığını, kararın mutlak butlanla sakat olduğunu, faize aylık % 5 faiz işletilmesinin kanuna aykırı olduğunu, ayrıca kat irtifakı tapusunu 22.01.2009 tarihinde alan müvekkilinin 2010 yılına kadar hiçbir emlak vergi borcu bulunmadığını savunarak, davanın reddini ve % 40"tan az olmamak üzere kötüniyet tazminatına hükmedilmesini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen ikinci ek bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, 12.07.2009 tarihli Genel Kurul da alınan faiz kararının geçmişe yönelik olmayıp, 17.02.2007 tarihli Genel Kurulda aylık % 5 olarak alınan faiz kararının üyeler lehine kademeli olarak azaltılması ile ilgili olduğu, buna göre davalının 11.423,33 TL gecikme faizi borcu bulunduğu ancak emlak vergisinin kooperatif üyelerinden tahsil edileceğine dair bir karar bulunmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne taleple bağlı kalınarak 7.143,00 TL yönünden itirazın iptali ile alacağın % 40"ı oranında tazminatın davalıdan tahsiline, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde değildir.
    2) Dava, gecikme faizi tutarının tahsili amacıyla başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
    Mahkemece, 17.02.2007 tarihli genel kurulda alınan faiz kararı ile 12.07.2009 tarihli genel kurulda alınan faiz kararının yanlış yorumlanması suretiyle gecikme faizi alacağı yönünden davanın kabulüne karar verilmiş ise de, her iki genel kurulda faiz uygulanmasına karar verilen aidat dönemlerinin farklı olduğu, 17.02.2007 tarihinde yapılan genel kurulun 8. maddesi ile bu genel kurul tarihine kadar olan döneme ilişkin gecikmiş aidat borçlarının 02.03.2007 tarihine kadar ödenmesi, ödemeyenlerden aylık % 5 faiz alınmasına karar verildiği halde, 12.07.2009 tarihinde yapılan genel kurulun 5. maddesinin 2. fıkrasında, 17.02.2007 tarihli genel kuruldan sonraki bu genel kurul tarihine kadar olan döneme ilişkin geç ödenmiş olan aidatlara faiz işletilmesine karar verilerek geriye dönük olarak faiz kararı alındığı anlaşılmıştır. Bu itibarla, alınan bu karar ortakların aleyhine ve onların kazanılmış haklarını ortadan kaldırıcı nitelikte olması sebebiyle baştan itibaren geçersiz bir karardır. Geçersiz bu karar doğrultusunda düzenlenen ek bilirkişi raporları hükme esas alınarak, aidatlarını ödemiş olan davacı ortağın, gecikmelerinden dolayı geçmişe dönük olarak hesap edilen gecikme faizi miktarından sorumlu tutulması yasa hükümlerine uygun olmadığından, mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 07.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi