Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11676
Karar No: 2016/11372
Karar Tarihi: 28.11.2016

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/11676 Esas 2016/11372 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2016/11676 E.  ,  2016/11372 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davada ... 3. İş ve ... 10. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, gemi adamı olarak davalı şirkette çalışan davacının işçi alacaklarının tahsili istemine ilişkindir.
    ... 3. İş Mahkemesince, davacının davalı işyerinde gemi adamı personeli olarak çalıştığı anlaşılmıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 4/a maddesi gereğince ... ve hava taşıma işlerinde çalışanlar iş kanununa tabi değildirler. Davacının gemi personeli olması nedeniyle iş kanununa tabi olmaması karşısında işbu davada görevli mahkemenin iş mahkemesi değil asliye hukuk mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    ... 10. Asliye Hukuk Mahkemesi ise davacının çalıştığı şirkette ... ... İl Müdürlüğünden gelen yazı cevabı içeriğine göre toplam 9 adet gemi adamının çalıştığının anlaşıldığı, ... İş Kanununun 1/2. maddesinde de işyerinde çalışan gemi adamı sayısının 5 veya daha fazla olması halinde başka bir şart aranmaksızın bu geminin ... İş Kanunu kapsamına giren bir işyeri olacağı, davalı şirkete ait işyerinde de 5"ten fazla gemi adamının çalıştığının anlaşıldığı bu duruma göre uyuşmazlığa ... İş Kanunu hükümlerinin uygulanması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
    4857 sayılı İş Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca “... ve hava taşıma işlerinde çalışanlar” hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz. ... taşıma işlerinde çalışanlar 854 sayılı ... İş Kanununa tabidir. Gemiler aracılığı ile yapılan ... taşıma işleri ayrı bir yasaya tabi olduğundan, 4857 sayılı Kanunun kapsamı dışında bırakılmıştır. ... İş Kanununun 46. maddesi uyarınca, “Bu Kanun kapsamına giren gemi adamlarıyla bunların işveren veya işveren vekilleri arasında bu kanundan veya hizmet aktinden doğan davalar hakkında, 5521 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. Hizmet aktinde ayrıca bir hüküm yoksa dava geminin bağlama limanında iş davalarına bakmaya yetkili mahkemede görülür”.
    ... İş Kanunu 1. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bir geminin .... İş Kanununun kapsamına girebilmesi için ...lerde, göllerde ve akarsularda çalıştırılması, bu geminin Türk Bayrağı taşıması, geminin yüz ve daha yukarı grostonilatoluk olması gerekir. Maddenin ikinci fıkrasına göre de:
    a) Aynı işverene ait gemilerin grostonilatoları toplamı yüz veya daha fazla olduğu" takdirde, bu gemilerle, bu gemilerde çalışan ve çalıştıranlar ... İş Kanunu hükümlerine tabi olacaklardır.
    b) İşverenin çalıştırdığı gemi adamı sayısı beş veya daha fazla bulunduğu takdirde" başka bir şart aranmaksızın, başka bir anlatımla geminin grostonilatosuna bakılmaksızın, bu gemi ... İş Kanunu kapsamına giren bir işyeri olacaktır.
    Dosya kapsamından, davacının hizmet akdi ile çalışan gemiadamı olduğu ve davacının çalıştığı geminin de yukarıda belirtilen hükümlere göre ... İş Kanunu kapsamında bulunduğu anlaşılmaktadır. Uyuşmazlık taraflar arasındaki iş ilişkisinden kaynaklanmakta olup uyuşmazlığın çözüm yeri iş mahkemesidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 3. İş Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 28/11/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi