Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/34115
Karar No: 2016/4811
Karar Tarihi: 22.02.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/34115 Esas 2016/4811 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/34115 E.  ,  2016/4811 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin fesihten bir sene kadar öncesinde dava dışı bir şirketle büyük bijon tabancası satımı konusunda anlaştığını ve malzemeyi alıcıya teslim ettiğini, fakat üründe arıza çıkması üzerine davalı firmanın üründeki arızanın garanti kapsamı dışında olduğunu belirttiğini, müşterinin ısrarla müvekkilini aradığını, müvekkilinin yöneticilerini haberdar etmesine rağmen davalı şirket yöneticilerinin olaya müdahil olmak istememeleri sebebiyle müvekkilinin, müşterileri olan dava dışı farklı bir firma tarafından davalı şirkete yapılan ödemeyi aldığı ve bijon tabancasını sattığı şirketin zararını gidermek adına bu şirkete yeni bir bijon tabancası aldığını, ödemeyi kendi kredi kartı ile üç taksit halinde yaptığını, bankanın kesmiş olduğu % 1 civarındaki komisyon bedeli yüzünden müvekkilinin iş akdinin haksız olarak feshedildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının müvekkili firmanın müşterisinden nakit olarak tahsil ettiği fatura bedelini müvekkili firmaya teslim etmeyip uhdesinde tutarak fatura bedelini yine kendisine ait kredi kartı ile üç taksit halinde müvekkili firmaya ödediğinin tespit edildiğini, davacının aldığı parayı firmanın başka bir müşterisine bijon tabancası amak için kullandığı ve bu tabancayı bahsi geçen şirkete teslim ettiğine dair iddiasının gerçek olmadığını, davacının eyleminin sadece 12,00 TL"lik bir banka komisyonu kaybı olarak nitelendirilemeyeceğini, davacının bu şekilde davranarak müvekkilinin haklı olarak güvenini kaybettiğini, müşterisinden nakit olarak tahsil ettiği parayı üç taksit halinde müvekkiline ödeyen davacının, müvekkilinin parasını üç ay kullandığını, bu sebeple feshin haklı sebebe dayandığını belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davalı tarafça iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğinin kanuni ve yöntemince ispat edilemediği gerekçesiyle isteğin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı ve davalı vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Mahkemece yapılan yargılama sonucunda her ne kadar davacı işçinin prim usulü çalışması sebebiyle fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil alacağının reddine karar verilmiş ise de; davacının çalıştığı iş yerinde prim uygulamasının bulunması, belirtilen alacaklara hak kazanmasına engel teşkil etmez. Davacının çalıştığı ulusal bayram genel tatil günleri için hesaplama yapılıp bu alacağın hüküm altına alınması, fazla çalışma alacağı açısından ise çalışılan fazla saatlerde normal saat ücretlerinin alındığının kabulü ile prim dahil edilmeksizin tespit edilecek ücret üzerinden fazla çalışmanın % 50’lik kısmının hüküm altına alınması gerekirken yanılgılı değerlendirmelerle yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Sonuç:
Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgililere iadesine, 22.02.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi