22. Hukuk Dairesi 2016/1821 E. , 2016/4962 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin, fazla çalışma, hafta ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ..., davacı ile davalı arasında işçi işveren ilişkisi olmadığı gibi davalılar arasında da asıl işveren - alt işveren ilişkisi bulunmadığını, bu sebeple kendilerine husumet yöneltilemeyeceğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Davalı ... davacının iş sözleşmesinin geçerli sebeplerle feshedildiğini, fesihten sonra kıdem ve ihbar tazminatı ile tüm sosyal haklarının ödendiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararın taraflarca temyizi üzerine Dairemizce sair temyiz itirazlarının reddine karar verilerek, davalının davacıya 9.274,73 TL ödemede bulunduğu davacının da kabulünde olduğuna göre, bu miktarın belirtilen ilkeler ışığında alacakların muacceliyet ve temerrüt tarihleri dikkate alınarak sıra ile mahsup edilmesi, yine bu sıralamada kıdem tazminatı yönünden fesih tarihinden ödeme tarihine kadar olan dönem için faiz hesaplanıp mahsup edilmesi ve bakiyesi için fesih tarihinden itibaren faiz yürütülmesi; ödemenin kıdem tazminatını karşılaması ve artan miktar bulunması halinde ise, ihbar tazminatı yönünden dava tarihinden ödeme tarihine kadar olan dönem için faiz hesaplanıp mahsup edilmesi, bakiyesi için çıkacak miktara göre ıslahtan itibaren faize hükmedilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verilmiştir.
Bozmaya uyan mahkemece bilirkişiden ek rapor aldırılarak, aldırılan ek raporla itibarla davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
...-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-İhbar tazminatı bakımından uygulanması gereken faiz konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 17. maddesine göre ödenmesi gereken ihbar tazminatında faize hak kazanabilmek için kural olarak işverenin temerrüde düşürülmesi gerekir.
Somut olayda, davacı vekili kısmi olarak talepte bulunduğu dava dilekçesinde ....000,00 TL ihbar tazminatı talep etmiş olup, bilirkişi raporu aldırıldıktan sonra sunduğu 14.06.2012 harçlandırma tarihli ıslah dilekçesi ile ihbar tazminatı tutarını arttırmıştır. Davalılar daha önce temerrüde düşürülmediğine göre; mahkemece ihbar tazminatı alacağının tamamına dava tarihinden itibaren faize hükmedilmesi isabetli olmamıştır. Dava dilekçesinde talep edilen miktar yönünden dava tarihinden, ıslah dilekçesinde talep edilen miktar yönünden ise ıslah tarihinden itibaren faize hükmedilmelidir. Bu yön gözetilmeden hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nu 297/...-b bendinde, hükmün kapsamında tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile adreslerinin de bulunması gerektiği açık olarak düzenlenmiştir.
Davalı ... "nin karar başlığında sadece ... olarak yazılması, 6100 sayılı Kanun"un 297/...-b bendine aykırı olup ayrıca bozmayı gerektirmiştir.
4-Bilirkişi raporunda hesaplamaya esas alınan, kıdem tazminatına işleyen bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz oranlarının dayanağı belgelerin dosyada yer almadığı ve faiz oranlarının doğruluğunun denetlenemediği anlaşılmaktadır. Gerekirse faiz oranlarını tespite yarar belgeler ilgili bankalardan celp edilmeli ve bu hususta denetime elverişli rapor aldırılarak sonuca gidilmelidir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.02.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.