Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/7174
Karar No: 2013/23492
Karar Tarihi: 25.12.2013

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2013/7174 Esas 2013/23492 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalının yanıcı emtia taşımakta olduğunu bildirmemesi sonucu emtianın limanda tahliye edilememesi ve demuraj ücreti ödenmesi gerektiğini iddia ederek davalıya karşı dava açmıştır. Mahkeme, davacının iddiasını yeterince kanıtlayamadığını ve davanın reddedilmesine karar vermiştir. Davacı bu kararı temyiz etmiştir ancak temyiz itirazları reddedilmiştir. Kanun maddeleri ise kararda belirtilmemiştir.
11. Hukuk Dairesi         2013/7174 E.  ,  2013/23492 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 52. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 16.10.2012 tarih ve 2012/40-2012/172 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalıya ait kimyasal madde cinsi emtianın 22/02/2012 tarihinde SEDEF KALKAVAN isimli gemiyle Newyork"tan İstanbul"a taşınması işini organize ettiğini, söz konusu emtiaların 11/03/2011 tarihinde İstanbul Kumport limanına geldiğini ve davacıya aynı gün malzemesinin geldiğine dair varış ihbarı gönderildiğini, davalı şirketin taşımaya konu edilen malzemenin yanıcı malzeme olduğuna dair hiçbir bildirimde bulunmadığını, emtianın varış limanına geldikten sonra malzemenin yanıcı malzeme olduğunun tespit edildiğini, malzemenin yanıcı olması nedeni ile konteynırdan müvekkili şirket tarafından tahliye edilmesinin mümkün olmadığını, müvekkilinin dava konusu olayda taşıma işleri komisyoncusu olarak hareket ettiğini, Turkon Konteynır Taşımacılık Denizcilik A.Ş. ünvanlı şirkete 1.020,00USD ödemek zorunda kaldığını, müvekkilinin kendine düşen tüm edimlerini ifa ettiğini, konteynırın limanda 33 gün beklemesi nedeni ile ortaya çıkan demuraj ücretini ödemede davalının temerrüte düştüğünü, alacağın tahsili amacıyla İstanbul 27. İcra Müdürlüğü’nün 2011/15332 Esas sayılı dosyası ile icra takibi yapıldığını, borçlunun yapılan takibe itiraz ederek takibin durduğunu belirterek İstanbul 27. İcra Müdürlüğü"nün 2011/15332 Esas sayılı dosyasına yapılan itirazın iptali ile davalı aleyhine %40"tan az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkiline davacı tarafından ,emtianın geliş tarihinden ve nakliye bedellerinin ödenmesinden yaklaşık bir ay sonra demuraj bedeli olarak fatura gönderildiğini, demuraj talep edilen konteynırın parsiyel olarak geldiğini, herhangi bir depo bedeli kesilmediğinden ilgili malın parsiyel mal olarak geldiğinin anlaşıldığını, parsiyel gelen mallarda da nakliyeci firmaya herhangi bir demuraj bedelinin ödenmeyeceğini, yüklemenin yapılacağı limandan üretici firmanın malın yanıcı olduğunu belirtmeden yüklenmesini talep etmesinin mümkün olmadığını, yüklenecek emtianın yanıcı olduğunun davacı tarafından bilindiğini, davacının üzerine düşen edimleri yerine getirmediğini savunarak davanın reddini istemiş, davacı aleyhine %40 kötü niyet tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, her ne kadar davacı firma, davalı ile yapılan yazışmalarda açıkça IMCO"lu malzeme alamayacaklarını belirtmiş ise de, malzemelerin üzerlerindeki işaretler ve resmi makamlarca hazırlanmış evraklar doğrultusunda Schenker Arkas USA firmasının malzemeyi kabul ve istif etmesi ve konşimento düzenlemesi ile malı kabul ettiği ve tehlikeli mallar masrafı olarak da davalıya masraf yansıtıldığı, ayrıca emtianın parsiyel mal olduğu, parsiyel taşımalarda genel uygulamada malzemelerin taşıyıcı tarafından alt özet beyan verilmesi sureti ile gümrüklü depoya alınması ve buradan müşterilere sevkiyatının yapılmasının gerektiği, bu sebeple LCL (Less Than Container Loading) yüklemelerde, müşteri konteynırın içerisinde belli bir bölüme mal koymak üzere anlaşma yaptığından, konteynırın demurajının söz konusu olamayacağı, malzemenin yanıcı olması sebebi ile konteynırın iç boşaltmasının yapılamamasının alıcının sorumluluğunda olmadığı ve demuraj ücretinin de alıcıdan istenmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Davacı vekili; kararı temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 25.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi