Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/11959
Karar No: 2012/3154
Karar Tarihi: 29.02.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2011/11959 Esas 2012/3154 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, yabancı mahkeme kararının tenfizi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş. Hüküm, davacı ile davalılardan biri tarafından temyiz edilmiştir. Mahkemece, yabancı mahkeme ilamında gerekçe bulunmadığı, Türk hukuk sisteminde kararların gerekçeli olması gerektiği, gerekçe taşımayan ilamın tanınmasının mümkün olmadığı şeklindeki gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir. Kanun maddeleri: 2675 sayılı Kanun, 5718 sayılı Kanunun 54/c maddesi, Anayasamızın 141/3 maddesi, Türk Usul hukukunun eski 388, yeni 297. maddesi, HMK\"nun 297. maddesi.
4. Hukuk Dairesi         2011/11959 E.  ,  2012/3154 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... ve diğeri aleyhine 17/07/2008 gününde verilen dilekçe ile yabancı ülke mahkemesi kararının tenfizi istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 03/02/2010 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı ile davalı ... vekilleri taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı ..."ün tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2-Davacının diğer temyiz itirazlarına gelince:
    Dava, yabancı mahkeme kararının tenfizi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı ile davalılardan ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, yabancı mahkeme ilamında gerekçe bulunmadığı, Türk hukuk sisteminde kararların gerekçeli olmasının Anayasadan kaynaklanan bir zorunluluk olduğu, kamu düzenine ilişkin olup resen gözönüne alınması gerektiği, gerekçe taşımayan ilamın tanınmasının mümkün olmadığı, ayrıca kesinleşme şerhinin de Türk hukuk sistemine uygun bulunmadığı şeklindeki gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Mülga 2675 sayılı Kanun ve bu kanunu yürürlükten kaldıran 5718 sayılı Kanunda yabancı bir mahkeme tarafından "hukuk davalarına ilişkin olmak üzere verilmiş" ilamların ayrıca ceza ilamlarının kişisel haklarla ilgili hükümlerinin" de tenfiz edilebileceği kabul edilmiştir.
    Yabancı Devletin usul hukukuna tabi olarak verilmiş bir mahkeme kararının, mahkeme ilamı niteliğinde olup olmadığı ve kesinleşme şartları, münhasıran kararın verildiği ülkenin usul hukukuna göre tespit edilir.
    Tenfiz için ayrıca 5718 sayılı Yasanın 54/c maddesine göre yabancı mahkeme hükmünün Türk kamu düzenine açıkça aykırı olmaması gerekir. Yabancı mahkeme ilamındaki gerekçe ilamın tenfizini etkileyebilecek bir öneme sahip değildir. Tenfiz istemini inceleyen hakimin, yabancı mahkeme ilamının maddi hukuk bakımından doğruluğunu inceleme ve değerlendirme yetkisi yoktur. Bu nedenle tenfiz hakiminin ilamda mevcut olan bir gerekçeyi inceleyip değerlendirmesi mümkün değildir. Tenfizi talep edilen ilamda Türk Usul Hukukunun anladığı anlamda bir gerekçenin bulunması ya da bulunmaması Türk kamu düzeninin müdahalesi bakımından etkili değildir.
    Anayasamızın 141/3 maddesinde "Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır" ilkesi benimsenmiştir. Türk mahkemelerindeki davalara ilişkin yargılama kuralını tespit eden bu maddede yer alan "bütün mahkemeler" kavramına yabancı mahkemelerin dahil olduğu söylenemez. Bu hükümdeki ilke Türk mahkemeleri bakımından geçerlidir. Türk Usul hukukunun eski 388, yeni 297. maddesinde sayılan şekli ve maddi unsurların yabancı mahkeme ilamında bulunmasını aramak tenfizi engelemek anlamına gelir. HMK"nun 297. maddesi anlamında bir gerekçenin bulunmaması tek başına Türk kamu düzeninin müdahalesini gerektiren bir olgu değildir.
    Diğer bir deyişle; yabancı mahkeme ilamlarının gerekçesizliği salt bu sebepten dolayı tenfize engel bir neden olarak ileri sürülemez. Ancak, kararın Türk hukukunun temel değerlerine, genel ahlak ve adap anlayışına, temel adalet anlayışına, temel hak ve özgürlüklere aykırılıklar kamu düzenine aykırılık olarak kabul edilebilir. (Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu 10.02.2012 gün ve 2010/1 E – 2012/1 K)
    Şu halde, yabancı mahkeme ilamının salt gerekçesinin bulunmaması ilamın tenfizine engel teşkil etmeyeceği dikkate alınmadan karar verilmiş olması hükmün bozulmasını gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı yararına BOZULMASINA, davalı ..."ün tüm, davacının diğer temyiz itirazlarının ilk bentte açıklanan nedenlerle reddine ve temyiz eden davacıdan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 29/02/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi