Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 21.11.1994 - 1.9.2000 tarihleri arasında geçen ve Kuruma bildirilmeyen sigortalı çalışmaların tespitiyle işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Dava, davacının Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Karadeniz Ereğli Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Derneğinde 21.11.1994-1.9.2000 tarihleri arasında aşçı olarak çalıştığının tespiti istemine ilişkindir.
Husumet SSK Başkanlığı ile birlikte Dernek adına derneğin başkanı olan S.A., Sosyal Hizmetler Ereğli Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdürlüğüne yöneltilmiştir.
Mahkemece tüzel kişi adına Dernek başkanına husumet yöneltilemeyeceğinden, davacının Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğünce istihdam edilmediğinden bu iki davalı, hakkındaki davanın husumetten reddine, davalı Derneğin 2908 sayılı Dernekler Kanununun 51. maddesince Karadeniz Sulh Hukuk Mahkemesinin 16.1.2001 tarihli kararı ile dağılmış sayılmasına ve dağılma halinin tespitine karar verildiğinden derneğin tüzen kişiliği son bulmakla taraf ehliyeti bulunmadığından Dernek hakkındaki davanın reddine karar verilmiştir.
Dava tüzel kişiye karşı açılabileceğinden tüzel kişinin organı olan kişilere karşı dava açılamayacağından dernek başkanı olan S.A. hakkındaki davanın mahkemece husumetten reddine karar verilmiş olması doğru olmuştur.
Diğer yandan, taraf ehliyeti davada taraf olma yeteneğidir.
Medeni haklardan istifade (hak) ehliyeti bulunan her gerçek ve tüzel kişi davada taraf olabilme ehliyetine de sahiptir. Tüzel kişiliğin son bulması ile, artık eski tüzel kişinin taraf ehliyetide son bulur. Bundan sonra, eski tüzel kişiye karşı veya onun adına dava açılamaz. Somut olayda davalı Derneğin davanın açıldığı 19.8.2004 tarihinden çok önce mahkeme kararı ile 16.1.2001 tarihinde feshedilmiş sayıldığının tesbitine karar verildiği, dava dilekçesinin davalı Derneğin feshedilmesi sebebiyle Dernek Başkanı S.A."e tebliğ edildiğimahkemece usulüne uygun taraf teşkili yapılmaksızın yargılama yapılarak bu davalı hakkında hüküm kurulduğu görülmektedir..
2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun 5. maddesi gereğince bu kanunla verilen görevleri yapmak üzere Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu ile Başbakanlığa bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip katma bütçeli Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün kurulduğu, anılan Yasanın 12. maddesinde illerde valiliğe bağlı İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün, Kurumun taşra teşkilatı içinde ihtiyaç duyulan ilçelerde kurulacak Sosyal Hizmetler Şubesinin bulunduğu, 99. maddesinde de korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç çocukların tespiti, bunların korunması, bakımı ve rehabilitasyonlarını sağlamak üzere gerekli hizmetleri yürütmek bu hizmetler için 3. maddede sayılan 0-6 yaşı grubundaki çocuklarını bakımlarını gerçekleştirmek, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumak ve geliştirmek ve bu çocuklara temel değer ve alışkanlıkları kazandırmak amacıyla kurulan ve sunduğu hizmetler karşılığında ücret alan yatılı olmayan sosyal hizmet kuruluşlarını, muhtaç yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yatılı sosyal hizmet kuruluşlarını kurmak ve işletmek, kurumun görevleri arasında sayılmıştır.
Davacı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Karadeniz Ereğli Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren dernekte çalıştığını iddia ettiğine göre husumetin tüzel kişiliği bulunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne yöneltilmesi gerekirken hasmın temsilcisinde hata yapılarak tüzel kişiliği olmayan Karadeniz Ereğli Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğüne yöneltilmiş olması hatalı olmuştur.
Yapılacak iş; feshedilmiş olduğu anlaşılan Derneğin yeniden ihyası, için ilgili mahkemeye dava açmak ve hasmın temsilcisinde hata yapıldığından davacıya dava dilekçesinde davalı adının Soysal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü olarak düzeltilmesi için önel vermek, Derneğin ihyası sağlandıktan ve davalı adı düzeltildikten sonra dava dilekçesini ve düzeltme dilekçesini davalı Dernek ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğüne yöntemince tebliğ edilerek usulüne uygun şekilde taraf teşkili sağlamak, davacının çalıştığı işyeri ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü arasındaki ilişkiyi araştırmak, genel müdürlüğün işveren olup olmadığını tespit ederek tarafların tüm delilleri toplanarak çıkacak sonuca göre bir karar vermektir
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmesi ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıdaki açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının temyiz edene yükletilmesine, 23.10.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.