Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/667
Karar No: 2012/3189
Karar Tarihi: 01.03.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2011/667 Esas 2012/3189 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, trafik kazası nedeniyle malul kaldığını ve uğradığı zararın ödetilmesi istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, davanın bir bölümünü kabul etmiştir ancak davalılar temyiz etmiştir. Davacı ilk dava ile talep etmediği bir bölümün de ödetilmesini istemiş ancak davalılar zamanaşımı süresinin geçtiğini belirterek reddetmiştir. Mahkeme, borçlar yasasına ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre haksız eylem sonucu uğranılan zararın ödetilmesi amacıyla açılan davanın, zarar görenin zararı ve zarar vereni öğrendiği tarihten itibaren bir yılda zamanaşımına uğrayacağı kabul edildiğini belirtmiştir. Ayrıca, trafik kazasından kaynaklanan davalarda raporun öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde dava açılabileceği ifade edilmiştir. Mahkeme kararında, davalının verdiği cezanın zamanaşımı süresi de belirtilerek, uzamış ceza zamanaşımı süresinin olay tarihinden itibaren hesaplandığı ifade edilmiştir. Karar, zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle davacının dava açma hakkının olmadığı sonucuna varılarak bozulmuştur.
Kanun maddeleri: Borçlar Yasası'nın 60/1. maddesi, Karayolları Trafik Kanunu'nun 109. maddesi, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 459/2-son maddeleri, 102. maddesi.
4. Hukuk Dairesi         2011/667 E.  ,  2012/3189 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... ve ... aleyhine 07/08/2007 gününde verilen dilekçe ile maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 10/06/2010 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dava; trafik kazası nedeni ile yaralanmadan dolayı uğranılan maddi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece istemin bir bölümü kabul edilmiş; karar; davalılar tarafından temyiz olunmuştur.
    Davacı, davalı sürücünün neden olduğu trafik kazasında yaralanarak malul kaldığını, daha önce açtığı tazminat davasının kabul edildiğini beyan ederek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla maluliyetine karşılık gelen zararının ödetilmesini istemiştir.
    Davalılar, zamanaşımı nedeni ile davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır. Yerel mahkemece, asıl dava ile istenen tutarın ilk dava sırasında alınan Adli Tıp Kurumu maluliyet rapor tarihinden itibaren uzamış ceza zamanaşımı süresi dolmadığından zamanaşımı definin reddine ve bu bölüm yönünden davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dava konusu trafik kazası 07.10.1997 günü meydana gelmiş, davacı 03.11.1997 günü açtığı dava ile uğradığı maddi ve manevi zararın ödetilmesi isteminde bulunmuştur. Yargılama sonunda davacının %35,2 oranında malul kaldığı tespit olunarak hesaplanan daimi iş gücü eksikliğine bağlı zararının talep olunandan fazla bulunması nedeni ile taleple bağlı kalınarak hüküm kurulmuş, karar temyiz olunmadan kesinleşmiştir. Eldeki dava ise 07.08.2007 günü açılmış olup, davacı, ilk dava ile talep etmediği daimi iş gücü eksikliğine dayalı bakiye zararının ödetilmesi isteminde bulunmaktadır. Dava dilekçesi davalılara 10.08.2007 ve 13.08.2007 günlerinde tebliğ olunmuş, 22.08.2007 günlü cevap dilekçesi ile zamanaşımı definde bulunmuşlardır.
    Borçlar Yasasının 60/1. maddesi gereğince haksız eylem sonucu uğranılan zararın ödetilmesi amacıyla açılan davanın, zarar görenin zararı ve zarar vereni öğrendiği tarihten itibaren bir yılda zamanaşımına uğrayacağı kabul edilmektedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 109. maddesinde ise Borçlar Kanununun 60. maddesindeki genel kural olan bir yıllık zamanaşımı süresinden farklı olarak iki yıllık zamanaşımı süresi belirlenmiştir. Kural, zamanaşımı süresinin, zarar görenin zararı ve zarar vereni öğrenme tarihinden itibaren başlaması olduğundan, haksız eylem nedeni ile malul kalındığı durumda, Adli Tıp Kurumu’nun maluliyet oranına ilişkin rapor tarihinde zararın öğrenildiğinin kabulü ile, trafik kazasından kaynaklanan davalarda, raporun öğrenilmesi gününden itibaren 2 yıl içinde dava açılabilecektir. Borçlar Yasası 60/2. fıkrası ve Karayolları Trafik Yasası"nın 109. maddesi hükümlerinde paralel bir düzenlemeye gidilerek eylemin suç teşkil etmesi durumunda olayda uzamış ceza zamanaşımı süresinin uygulanacağı öngörülmüş olup, uzamış ceza zamanaşımı süresi olay tarihinden itibaren hesaplanır.
    Somut olaya gelince; davacının taksirle yaralanmasına neden olmak eylemi nedeni ile davalı sürücü hakkında 765 sayılı TCK’nın 459/2-son maddeleri uyarınca verilen cezanın zamanaşımı süresi aynı yasanın 102. maddesine göre beş yıldır. Şu durumda, olay gününden itibaren eldeki davanın açıldığı güne kadar uzamış beş yıllık ceza zamanaşımı süresinin dolmuş bulunduğu, Adli Tıp Kurumu’nun maluliyete ilişkin raporunun öğrenilmesi gününden itibaren 2 yıllık süreninde aşılmış bulunduğu gözetilerek davanın tümünün zamanaşımı nedeni ile reddine karar verilmesi gerekirken asıl dava ile istenen tutarın kabulüne karar verilmiş olması doğru olmayıp kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 01/03/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi