
Esas No: 2007/17004
Karar No: 2007/19663
Karar Tarihi: 01.11.2007
İş Kazası - Kusur Oranı - Maddi Manevi Tazminat - Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2007/17004 Esas 2007/19663 Karar Sayılı İlamı
21. Hukuk Dairesi 2007/17004 E., 2007/19663 K.
21. Hukuk Dairesi 2007/17004 E., 2007/19663 K.
- İŞ KAZASI
- KUSUR ORANI
- MADDİ MANEVİ TAZMİNAT
- 4857 S. İŞ KANUNU [ Madde 77 ]
- 4857 S. İŞ KANUNU [ Madde 109 ]
"İçtihat Metni"
Davacılar, murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacılar vekili tarafından duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz konusu hükme ilişkin dava, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hallerden hiçbirine uymadığından Yargıtay incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava, iş kazası sonucu sigortalının ölümü nedeni ile hak sahiplerinin maddi zararının giderilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın sübut bulmadığından reddine karar verilmiştir.
Zararlandırıcı olaya maruz kalan işçi, olay günü işyerinde gece bekçisi olarak çalışırken faili meçhul cinayet sonucu iş kazasında ölmüştür. İnsan yaşamının kutsallığı çevresinde işverenin, işyerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlü olduğu İş Kanunu"nun 77. maddesinin açık buyruğudur.
04.02.2006 ve 03.07.2006 günlü bilirkişi raporunda; olayda işçinin %100 oranında kusurlu olduğu belirtilmiştir.
Oysa, hükme dayanak alınan bilirkişi raporunda; bilirkişiler, İş Kanunu"nun 77. maddesinin öngördüğü koşulları gözönünde tutarak ve özellikle işyerinin niteliğine göre, işyerinde uygulanması gereken İşçi Sağlığı ve İşgüveniiği Tüzüğü"nün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin, işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranı hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde saptamadıkları anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, kusur raporunun, İş Kanunu"nun 77. maddesinin öngördüğü koşulları içerdiği, giderek hükme dayanak alınacak nitelikte olduğu söylenemez.
Mahkemece yapılacak iş; işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında uzman bilirkişilere konuyu yeniden yukarıda açıklandığı biçimde inceletmek, verilen rapor dosyadaki bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirilerek ve sonuca göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın ve özellikle, inandırıcı güç ve nitelikte olmayan 77. maddenin öngördüğü koşulları içermeyen kusur raporunu hükme dayanak almak suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacıların temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA),
temyiz harcının istek halinde davacılara iadesine, 01.11.2007 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY
Açılan ceza davası sonucu asıl failin belirlenmesi halinde bu kişinin kusuru ve faili fabrikaya alan ve fabrikaya girmesine göz yuman kişilerin kusurları ceza davası sonucunda belirlenebileceğinden, kusur incelenmesinin ceza davası sonucunda kesinleşen kararı muhtevi dosya kapsamında nazara alınarak İş Hukuku esaslarına göre yapılması gerekir. Sayın çoğunluğun ceza davası sonucu belirlenmeden bilirkişi incelemesi yapılması yönündeki görüşlerine katılmadığımı arz ederim.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.