Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/4362
Karar No: 2012/2455
Karar Tarihi: 29.03.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/4362 Esas 2012/2455 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2011/4362 E.  ,  2012/2455 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki kayıt kabul davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, davalı kooperatiften alacaklı olan eski üyelerin, alacaklarını müvekkiline temlik ettiklerini, davalı hakkında başlatılan takiplerin davalının itirazı üzerine durduğunu, bilahare takiplerden feragat edilerek temlik alınan tüm alacaklar için tek bir takip başlatıldığını, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu, borç aslına itiraz edilmediğini, itirazın haksız olduğunu ileri sürerek, itirazın iptaline, takibin devamına, % 40 icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, yargılama sırasında davalının iflası üzerine dava kayıt kabul davasına dönüşmüştür.
    Davalı vekili, müvekkili aleyhine daha evvel başlatılan takiplerin itiraz üzerine durduğunu, açılan itirazın iptali davalarının derdest olduğunu, bu nedenle sonradan başlatılan takibin mükerrer yapıldığını, davacı tarafından temlik alınan alacağın miktarı konusunda müvekkili kooperatif ile eski üyeler arasında ihtilaf bulunduğunu, davacının kötüniyetli olduğunu savunarak, davanın reddini, % 40 kötüniyet tazminatının davacıdan tahsilini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davacı alacağının, davalı kooperatifin eski üyesi olan kişilerin kooperatife yaptıkları aidat ödemelerinden kaynaklandığı, davacı tarafından temlik alınan aidat ödemelerinin bilançonun onaylandığı 16.05.2004 tarihli genel kurul toplantı tarihinden bir ay sonra 17.06.2004 tarihinde muaccel olduğu, iflas tarihi itibariyle hesaplanan 189.165,94 TL davacı alacağının, 107.886,16 TL"sinin iflas masası tarafından kabul edildiği, bakiye, 81.279,78 TL alacak, 1.063,00 TL icra masrafı ve 13.975,00 TL vekalet ücreti kaldığı, buna göre masaya kaydı gereken alacak miktarının 96.317,78 TL olduğu, iflas kararının kesinleşmesi ile takipler düştüğünden icra inkar ve kötü niyet tazminatı taleplerinin yerinde olmadığı, ... Asliye 9 ncu Ticaret Mahkemesi"nin 2010/341 esasında kayıt kabul davası açılmış ise de iş bu davanın daha önce açıldığı ve bu nedenle davanın reddini gerektirir bir sebep bulunmadığı gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne, 96.317,78 TL alacağın iflas masasına kayıt ve kabulüne, fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1) Dava, müflis kooperatifin eski ortaklarının çıkma payı alacaklarını temlik alan davacının bu alacağının iflas masasına kayıt ve kabulü istemine ilişkindir. 1163 sayılı Kanun’un 98"nci maddesi uyarınca bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde Türk Ticaret Kanunundaki anonim şirketlere ait hükümler uygulanır. TTK"nun 329"ncu maddesinde, belli istisnalar haricinde şirketin kendi hisse senetlerini temellük edemeyeceği öngörülmüş,
    buna paralel olarak TTK"nun 405/2 maddesinde ise "Pay sahipleri sermaye olarak şirkete verdiklerini geri isteyemezler; tasfiye payına müteallik hakları mahfuzdur." hükmüne yer verilmiştir. Bu nedenle, anonim şirket ortağı ödediği sermaye miktarı için şirketten alacaklı olmaz. Zira, ortakların payları için yapılan ödemeler ortaklığın sermayesini oluşturur. Sermaye payı ise ortaklığa verilmiş bir borç olmadığından ortaklığın iflası halinde ortaklar kural olarak iflas alacaklısı olamazlar. Diğer bir anlatımla, ortaklar ödedikleri sermaye borcunu iflas masasına alacak olarak kaydettiremezler. Ancak, pay cetveline göre paylaşım yapıldıktan sonra ve İİK"nun 196"ncı maddesi uyarınca faiz ödemelerinden sonra masada para kalması halinde pay sahiplerine ödeme yapılması mümkündür. Mahkemece bu ilkeler gözetilerek ve temlik olunan alacağın sermeye alacağı kapsamında değerlendirilmesi gerekip gerekmediği tartışılmadan yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamıştır.
    2)Bozma neden ve şekline göre, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ:Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 29.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi