Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/2208
Karar No: 2012/3504
Karar Tarihi: 06.03.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2011/2208 Esas 2012/3504 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, davalı şirketin alacaklısı olduğu icra dosyasındaki bir imzanın kendilerine ait olmadığını ve icra dosyasındaki borçla ilişkilendirilmelerinin usulsüz olduğunu belirterek menfi tespit istemişlerdir. Mahkeme pasif husumet nedeniyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak davacıların iddiasının muhatabı olan davalı şirkete pasif husumet nedeniyle karar verilmesi yasaya aykırıdır. Bu nedenle karar temyize uygun olmayıp bozulmuştur. Ayrıca davacıların mirasçılarının tümü davayı takip etmedikleri için davanın aktif husumet yokluğundan reddine karar verilmiştir. Ancak vekaletname sunulan mirasçıların tamamının davaya muvafakattını sağlamak veya miras şirketine temsilci atanması için sulh mahkemesine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kanun maddeleri: İcra İflas Kanunu'nun 89. ve 358. maddeleri, Türk Medeni Kanunu'nun 640. maddesi.
4. Hukuk Dairesi         2011/2208 E.  ,  2012/3504 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... ve diğerleri vekili Avukat ... tarafından, davalı ... Ev İhtiyaçları Mad. Paz. A.Ş aleyhine 30/03/2007 gününde verilen dilekçe ile menfi tespit istenmesi üzerine yapılan yargılama sonunda; Mahkemece davanın husumet nedeniyle reddine dair verilen 27/07/2010 günlü kararın Yargıtay’da duruşmalı olarak incelenmesi davacılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle, daha önceden belirlenen 06/03/2012 duruşma günü için yapılan tebligat üzerine taraflardan kimsenin gelmediği görüldü, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosyanın görüşülmesine geçildi. Tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü
    1-Davacılardan ..."ın temyizi yönünden;
    Dava, menfi tespit istemine ilişkindir. Mahkemece ... mirasçıları yönünden aktif husumet yokluğundan, kalan taraflar yönünden pasif husumet yokluğundan davanın reddine karar verilmiştir. Kararı davacılar temyiz etmişlerdir.
    Davacılar ... ve ... dava dilekçesinde, davalının alacaklısı olduğu icra takip dosyasında davacılardan ..."ın yediemin olduğuna dair düzenlenen haciz zaptındaki bu isim altındaki imzanın ..."a ait olmadığı gibi sonraki aşamalarda yapılan işlemlere dair tebligatların da usulüne uygun olmadığından davacı ..."ın icra dosyasındaki borçla ilişkilendirilmesinin usulsüz olduğunu; yine ..."ın borçlandırılması sonucu onun borçlusu olarak davacı ... adına İcra İflas Kanunu"nun 89. maddesi uyarınca gönderilen haciz ihbarnamelerinin tebliğinin usulüne uygun olmadığını belirterek halen kesinleşmemiş icra takibine ve sahte haciz tutanağına dayalı haksız işlemler ve mezkur icra dosyası borcu ile irtibatlandırılan davacıların borçlu bulnmadıklarının tespitini talep etmişlerdir.
    Davalı cevabında, davacı ..."ın borçlu hale gelmesinin İcra İflas Kanunu"nun 358. maddesi uyarınca, davacı ..."ın İİK"nun 89.maddesi uyarınca olduğunu belirterek davacı ..."a haczedilen malların yediemin olarak teslim edildiğinden, davacı ..."ın ise on beş günlük süreyi geçirdiğinden davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, davacıların ..."ın haciz zaptının usulüne uygun düzenlenmediği iddiasının haciz zaptının aksinin senetle ispatının gerektiği, davacının yemin deliline de dayanmadığı belirtilerek davalı icra dosyası alacaklısına bu talebin yöneltilemeyeceği gerekçesiyle pasif husumet nedeniyle reddedilmiştir.
    Davacı ..."ın icra takibindeki yediemin olarak borçlandırılmasına temel teşkil eden haciz tutanağındaki ismi altındaki imzanın kendisine ait olmadığı iddiasının muhatabı icra dosyasındaki paranın ödeneceği kişi olan davalı alacaklıdır. Bu nedenle davalıya husumet yöneltilmesi yerinde olup davacının imza incelenmesi talebinin kabulü ile haciz zaptındaki yediemin olan kişinin davacı ... olup olmadığının açıklığa kavuşturulması ve sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Mahkemenin bu yönü gözetmeden eksik inceleme ve yanılgılı gerekçe ile verdiği karar usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    2-Davacılardan ... mirasçılarının temyizi yönünden;
    Davacı ..., yargılama sırasında 04/01/2008 gününde vefat etmiştir. Mirasçılarından ..., ..., ..., ... ve ..."ın vekaletnamesi bilahere sunulmuş; bir kısım mirasçıların vekaletnamesini alan avukat davayı takip etmemiş, davalının takibi üzerine yargılama sonuçlandırılmıştır.
    Mahkemece ... mirasçıları yönünden tüm mirasçılar davayı takip etmediklerinden davanın aktif husumet yokluğundan reddine karar verilmiştir. Bu kararı ..."ın Hanife Sayın dışındaki mirasçıları temyiz etmişlerdir.
    Yargılama sırasında davacı ..."ın ölümü üzerine mahkemece dosyaya vekaletname sunan bir kısım mirasçılara TMK"nun 640.maddesi uyarınca mirasçıların tamamının davaya muvafakattını sağlamak veya miras şirketine temsilci atanması için sulh mahkemesine başvuruda bulunmak üzere süre verilmeli, sonucuna göre karar verilmelidir. Bu yön gözetilmeden eksik inceleme sonucu verilen kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın (1) nolu bentte gösterilen nedenle davacı ... yararına ve (2) nolu bentte gösterilen nedenle ... mirasçıları yararına BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 06/03/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi