Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/2872
Karar No: 2013/3810
Karar Tarihi: 06.03.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/2872 Esas 2013/3810 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2013/2872 E.  ,  2013/3810 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.


    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dilekçesi ile; müvekkili ile davalının boşandıklarını, boşanma ile müşterek küçük çocuklar ... velayetlerinin davacı babaya verildiğini, boşanma ilamının kesinleştiğini, ancak, müşterek çocuklar için iştirak nafakasına hükmolunmadığını şimdi ise müşterek çocuklarının iştirak nafakasına muhtaç olduğu ileri sürülerek herbir çocuk için aylık 250"şer TL iştirak nafakasının davalı anneden tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece; tarafların müşterek çocuğu... 19/03/2012 tarihinde 18 yaşını doldurmuşsa da annesi ile birlikte yaşadığı ve tanık anlatımlarına göre gelir getiren bir işte çalışmadığı ve annesi tarafından bakıldığı, davalının aylık 1.000 TL geliri olduğu ve kirada oturduğu, davacının ise aylık 3.000 TL geliri olduğu ve anne babasına ait evde oturduğu, kira ödemediği,tarafların gelir durumları ve müşterek çocuk ... annesi tarafından bakıldığı dikkate alınarak davacının iştirak nafakası talebinin reddine karar vermek gerektiği vicdani kanaatine ulaşıldığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    TMK’ nun 182/2. maddesine göre boşanma veya ayrılık vukuunda, velayet kendisine verilmeyen eş, küçük çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
    Bu husus kamu düzenine ilişkin olup tarafların iradesine tabi kılınmamıştır.
    Somut olayda; tarafların çalıştıkları, davalının aylık 1.000 TL geliri olduğu ve kirada oturduğu, davacının ise aylık 3.000 TL geliri olduğu ve anne babasına ait evde oturduğu, kira ödemediği anlaşılmaktadır.
    Buna göre; davacı babaya göre ekonomik düzeyi daha düşük olan davalı annenin de ödeme gücü oranında küçüğün bakım ve eğitim giderlerine katkıda bulunması zorunludur. Davalının tespit edilen ekonomik durumu sadece nafakanın miktarını tayinde göz önüne alınmalıdır.




    O halde mahkemece; tarafların sosyal ve ekonomik durumları, küçüğün yaş, eğitim ve bakım giderleri dikkate alınarak "hakkaniyet" ölçüsünde nafaka takdir edilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 06.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi