Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/29986
Karar No: 2020/9444
Karar Tarihi: 13.07.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/29986 Esas 2020/9444 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/29986 E.  ,  2020/9444 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız ve gerekçesiz olarak feshedildiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı ile Bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalının Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının iş sözleşmesinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanacak şekilde sona erip ermediği noktasındadır. Somut olayda; davacı işçi iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından gerekçe belirtilmeksizin feshedildiğini ileri sürmüş, davalı ise iş sözleşmesinin, davacının 02-15.05.2014 tarihleri arasında mazeretsiz olarak işe gelmemesi nedeni ile feshedildiğini beyan etmiştir.Mahkemece; “işveren bulunduğu konum itibarı ile her zaman, tek taraflı olarak tutanak tanzim etme imkanına sahiptir. İşsizliğin yoğun yaşandığı, yeni bir iş bulma imkanının ve geçim şartlarının zor olduğunun herkesçe bilindiği bir ortamda, 3 yıla yakın hizmeti bulunan bir işçinin, ortada izah edilmiş bir sebep yok iken işe gelmemesi hayatın olağan akışına uygun düşmemektedir. İşveren, tutanak tarihlerinde davacının işe gelmediğini tutanak tanıklarını dinleterek kanıtlamak istemiş iselerde tanıkların somut neden belirtmedikleri tüm bu durumlar karşısında iş akdinin davalı işveren tarafından haksız feshedildiği kabul edilerek dinlenen tanık beyanları ve dosya kapsamına göre davacının ödenmeyen bir kısım işçilik alacaklarının mevcut olduğu kabul edilerek” gerekçesi ile davacının kıdem ve ihbar tazminatı istemleri kabul edilmiştir.Ne var ki; mahkemece varılan sonuç dosya içeriği ile örtüşmemektedir.
    Davacı, dava dilekçesinde iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı isteğinde bulunmuştur.Davalı işveren ise davacının davacının 02.05.2014 tarihinden itibaren işyerini terk ettiğini, işe gelmemesi üzerine iş sözleşmesinin feshedildiğini belirtmiştir. Mahkemece beyanlarına başvurulan davacı tanıkları, davacının fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmesini kendisinin feshettiğini belirtmişlerdir. Davacının, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmesini feshettiğine yönelik bir iddiası bulunmamaktadır. Mevcut delil durumuna göre davacının işterini terk ettiği sabit olup davacının, sözleşmeyi kendisinin haklı sebebe dayanarak feshettiğine dair iddiası bulunmadığına göre işveren tarafından devamsızlık sebebiyle iş sözleşmesinin feshedildiğine yönelik savunmasına itibar edilmesi gerekir. Hal böyle olunca davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 13.07.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.


















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi