Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/16751
Karar No: 2013/15546
Karar Tarihi: 02.10.2013

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2012/16751 Esas 2013/15546 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirketin yapılan hafriyat çalışması sonucu suyun kirlenmesi nedeniyle davacının alabalık üretim tesisi zarar gördü ve davacı maddi tazminat istedi. Mahkeme, istemi kabul etti ve tespit bilirkişi raporuna dayanarak zarar miktarını belirledi. Ancak, bilirkişi raporu eksik inceleme ve araştırmaya dayalı olduğundan karar bozuldu. Borçlar Kanunu'nun 41. maddesi, zararı mal varlığındaki bir azalmayı ifade eder ve tazminatın amacı, mal varlığındaki eksilmenin giderilmesidir. BK'nun 42. maddesi gereği, zararın miktarının belirlenmesi mahkemeye aittir. Yerel mahkeme kararı, sadece varsayıma dayanan bilirkişi raporuna dayandığı için usul ve yasaya aykırıdır. Sonuç olarak, karar bozulmuştur. Borçlar Kanunu'nun 41. ve 42. maddelerine göre, zararın kanıtlanması davacıya, miktarının belirlenmesi ise mahkemeye aittir.
4. Hukuk Dairesi         2012/16751 E.  ,  2013/15546 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 04/06/2009 gününde verilen dilekçe ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 10/07/2012 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dava, haksız eylem nedeni ile uğranılan zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece istem kabul edilmiş; karar, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, taşınmazına alabalık üretme ve yetiştirme tesisi kurduğunu, bu amaçla ... çayının 150 lt/sn"lik kısmını 15 yıl süre ile mal müdürlüğünden kiraladığını, tesiste üretime geçtiğini, ancak davalı şirketin ... çayı üzerinde yaptığı hafriyat çalışması sonucu suyun kirlendiğini, balıkların oksijensiz kalmaları ve balık solungaçlarının çamurdan tıkanması nedeniyle yem alamamalarından dolayı 100.000 tane yavru alabalığının öldüğünü, 40.000 tane balığın da büyüyememesi nedeniyle zarara uğradığını belirterek uğradığı maddi zararının ödetilmesi isteminde bulunmuştur.
    Davalı, elektrik üretim lisansını alarak uyuşmazlık konusu yerde baraj inşaatının yapımı ve işletilmesi konusunda yetkilendirildiğini, dava dosyasında tespit raporunu düzenleyen bilirkişiden rapor alınmasına itiraz ettiklerini, davacının fiilen balıklarının ölmesinin söz konusu olmadığından herhangi bir zararının bulunmadığını, ölen balık rakamlarının varsayımsal olduğunu belirtmiş, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, mahallinde keşif yapılarak tespit bilirkişi raporunu düzenleyen su ürünleri mühendisi bilirkişiden rapor alınmış, raporda; 2009 yılında alabalık üretme ve yetiştirme yapılamamasından dolayı davacının zararı tesisin kapasitesine göre 28.093,99 TL hesaplanmış, mahkemece de davacının talebi nazara alınarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosyada bulunan tespit bilirkişi raporunda, hafriyat çalışması sonucu kirlenen suda yapılan analiz sonuçlarına göre elde edilen değerlerin, olması gereken değerlerin üzerinde bulunması nedeniyle, alabalık üretim ve yetiştiriciliğinin yapılamıyacağı, suyun bulanık olması nedeniyle balıkların yem alamamasından ve özellikle yavru alabalıkların daha çok oksijene gereksinim duyduklarından, oksijen yetersizliği ve balık solungaçlarının çamurdan tıkanması nedeniyle ölümlerin meydana gelebileceği belirtilmiş, tespit raporunda somut balık ölümünün olup olmadığı belirtilmediği gibi, zarar hesabı da yapılmamış, hükme esas alınan raporda da tesisin kapasitesine göre asgari düzeyden ve tüm balıkların öldükleri varsayılarak zarar hesabı yapılmıştır.
    Borçlar Kanununun 41. maddesinde deyimini bulan zarar, mal varlığında meydana gelen bir azalmayı yani eksilmeyi ifade eder. Bu eksilme, mal varlığının zarar verici eylemin işlenmesi sonucu içine düştüğü durum ile bu eylem olmasa idi mal varlığının bulunacak olduğu durum arasındaki farktan ibarettir. Nitekim tazminatın amacı da mal varlığındaki eksilmenin giderilmesi ve onun eski duruma getirilmesinin sağlanmasıdır. Kural olarak BK"nun 42. maddesi hükmüne göre zararın kanıtlanması davacı tarafa ait olup miktarının belirlenmesi ise mahkemeye aittir. Hükme dayanak yapılan bilirkişi raporunda davacının delillerle doğrulanmayan iddiası esas alınarak tesisin kapasitesi dikkate alınarak zarar hesabı yapılmıştır. Bu hali ile rapor eksik inceleme ve araştırmaya dayalı olup hüküm kurmaya elverişli bulunmamaktadır.
    Şu durumda, davacının yaptığı işin özelliği de dikkate alınarak, tesisin hafriyat çalışması öncesindeki çalışma kapasitesinin kanıtlanması yönünde, davacının aldığı alabalık yavrusu, yem ve stokları ile satışlarını gösterir defter ve belgelerinin ve varsa zararı kanıtlamaya yönelik başka delilleri davacıya ibraz ettirmeli, bundan sonra yeniden seçilecek uzman bilirkişi aracılığı ile mahallinde keşif yapılarak denetime elverişli rapor alınarak zarar miktarı belirlenmeli ve sonucuna göre karar verilmelidir.
    Yerel mahkemece, açıklanan yönler gözetilmeyerek sadece varsayıma dayanan bilirkişi raporuna karar verilmiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 02/10/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi