Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/2387
Karar No: 2009/3664

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2009/2387 Esas 2009/3664 Karar Sayılı İlamı

1. Hukuk Dairesi         2009/2387 E.  ,  2009/3664 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BURSA 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 18/12/2008
    NUMARASI : 2007/223-2008/544

    Taraflar arasında görülen davada;
     Davacı, paydaşı  olduğu 4785  ada 9 sayılı parselde  önceden  beri  süregelen  fiili bir paylaşım  bulunduğunu, kendisine  isabet eden  bölüme  davalıların  sebze- meyve  ekmek  suretiyle  müdahale  ettiklerini  ileri sürerek elatmanın  önlenmesini  istemiştir.
    Davalılar, davanın  reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece,davalılardan Fatma ve Remzi"nin  taşınmazda  paydaş  olmaları nedeniyle  haklarındaki  davanın  reddine, 3. kişi  konumundaki davalılar M.A.B.ve R. E. hakkındaki  davanın ise  kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, taraflarca  süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi .. raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                                                                                                               -KARAR-
    Dava, paydaşlar arasında el atmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, davacı ile davalılardan F. C.ve M. A.B.’in dava dışı kişilerle birlikte paydaş oldukları çekişme konusu 9 sayılı parselde davalılardan R. E.’nin de dava açıldıktan sonra pay satın aldığı, herhangi bir payı bulunmayan davalı Recep’in ise kiracı sıfatı taşıdığının savunulduğu; taşınmazda önceden beri süregeldiği bildirilen ve krokisi ibraz edilen harici taksim durumunun paydaşlarca da benimsendiği anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere, M.K.nun 706, B.K.nun 2l3, Tapu K.nun 26. maddeleri hilafına tapulu taşınmazlarda harici veya fiili taksim ile payların mülkiyeti ana taşınmazdan ayrılamaz. Ancak, taşınmazın kullanma biçimi tüm paydaşlar arasında varılan bir anlaşma ile belirlenmiş yada fiili bir kullanma biçimi oluşmuş, uzun süre paydaşlar bu durumu benimsemişlerse, kayıtta paylı eylemsel olarak ( fiilen) bağımsız bu oluşumun tapuda yapılacak resmi taksime veya şuyuun satış suretiyle giderilmesine yahut o yerde bir imar uygulaması yapılmasına kadar korunması, “ahde vefa” kuralının yanında M.K.nun 2. maddesinde düzenlenen iyi niyet kuralının da bir gereğidir.                               
    Ne var ki, somut olayda harici taksim krokisinin hükme yeterli biçimde taşınmaza uygulandığını söyleyebilme olanağı yoktur.
    Hal böyle olunca, dosyaya ibraz edilen harici taksim krokisinin keşfen uygulanması suretiyle tarafların kullanımlarının denetlenmesi, paydaşların kendilerine ayrılan bölüm dışına taşıp taşmadıklarının ve üçüncü kişi konumundaki davalı R..’in kullanımının geçerli bir nedene dayanıp dayanmadığının değerlendirilmesi, varılacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir.
    Tarafların temyiz itirazı açıklanan nedenden ötürü yerindedir. Kabulüyle, hükmün HUMK.’nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,25.3.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
                 



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi