Esas No: 2021/41605
Karar No: 2022/5191
Karar Tarihi: 28.03.2022
Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2021/41605 Esas 2022/5191 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Sanık, karayolu üzerinde meyve sebze satışı yapan şikayetçiye sahte para vermiş ve sahte para ele geçirilince kendini başka bir isimle tanıtıp kimlik bilgilerini kullanarak suiistimal etmiştir. Asliye Ceza Mahkemesi, sanık hakkında \"resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma\" suçundan hüküm kurmuş, ancak bu karar TCK maddeleri açısından hukuka uygun değildir. TCK'nin 206. maddesi gereğince suçun oluşabilmesi için sanığın beyanının doğruluğunu ispat edici güce sahip resmi bir belge olması gerektiği açıklanmıştır. Ayrıca, sanığın kimlik bilgilerini kullanarak başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçu olmadığı belirtilmiştir. Kararın sonunda, sanığın temyiz nedenleri kabul edilerek hükmün bozulması ve ceza miktarının kazanılmış haklar saklı tutularak yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak ise TCK'nin 206, 268/1 ve 267/1 maddelerinden bahsedilmiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
HÜKÜM : Mahkumiyet
1) TCK'nin 206. maddesindeki "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" suçunun oluşabilmesi için, sanığın açıklamaları üzerine oluşturulan resmi belgenin, bu beyanın doğruluğunu ispat edici bir güce sahip olması gereklidir. Beyanı alan memur bu beyanın doğruluğunu araştırıp tahkik etmek ve daha sonra edindiği kanaate göre resmi belgeyi düzenlemek durumunda ise, bir başka ifade ile resmi belge sadece sanığın beyanına göre değil de memur tarafından yapılacak inceleme sonucuna göre meydana getirilmekte ise maddede tanımlanan suç oluşmayacaktır.
TCK'nin 268. maddesinde tanımlanan başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçunun oluşması için; failin işlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla, başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması, TCK'nin 267/1. maddesinde tanımlanan “iftira” suçunun oluşması için ise, yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunmak suretiyle işlemediğini bildiği halde hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat etmesi gerekir.
Bu açıklamalar ışığında somut olaya bakıldığında, olay günü karayolu üzerinde meyve sebze satışı yapan şikayetçinin kendisinden sahte para verilmek suretiyle alışveriş yapıldığını, kendisine sahte para veren şahsın.... plakalı araçtan indiğini beyan etmesi üzerine, sanık ...'nun da içinde bulunduğu araç içinde yapılan aramada torpido gözünde 1 adet 100.00 TL değerinde sahte para ele geçirildiği, sanık ...'nun kendisini ... olarak tanıtması üzerine ...'ın da arasında bulunduğu toplam 4 kişi hakkında "parada sahtecilik" suçundan dava açıldığı, yapılan yargılama sonucunda ... hakkında " atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığı" gerekçesiyle beraat kararı verildiği anlaşılmakla; sanığın polis memurlarına isminin ... olduğunu söylemesi nedeniyle ... hakkında iddianame düzenlenip dava açılmasına neden olmak şeklinde gerçekleşen eyleminin TCK'nin 268/1. maddesinde tanımlanan ''başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması" suçunu oluşturacağı gözetilmeden, suç vasfında hataya düşülerek "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma" suçundan hüküm kurulması yasaya aykırı,
2) Kabule göre de; sanık hakkında üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçundan dolayı kurulan hükümden sonra 16.03.2021 tarihi ve 31425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesinin 14.01.2021 tarihli, 2020/81 Esas ve 2021/4 Karar sayılı kararı ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na 17.10.2019 tarih ve 7188 sayılı Kanun'un 31. maddesiyle eklenen geçici 5. maddesinin (d) bendinde yer alan "hükme bağlanmış" ibaresinin, basit yargılama usulü yönünden Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmiş olması karşısında, sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nin 321. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, aleyhe temyiz bulunmadığından ceza miktarı itibarıyla kazanılmış hakkın saklı tutulmasına, 28.03.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.