Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/15712
Karar No: 2010/939
Karar Tarihi: 26.01.2010

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2009/15712 Esas 2010/939 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2009/15712 E.  ,  2010/939 K.

    "İçtihat Metni"

    ........

    Dava, trafik-iş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelirler ile yapılan ödemelerden oluşan Kurum zararının rücuan tahsili istemine ilişkindir.

    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

    Hükmün, ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    1- Bir hükmün hangi unsurları içermesi gerektiği, HUMK" nun 388 nci maddesinde gösterilmiştir. Anılan maddenin 2 nci fıkrası, tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile açık adreslerinin açıkça yazılacağını ifade etmiştir. Bir davada hüküm, ancak davanın tarafları için tesis edilir. Dolayısıyla, davada taraf olmayan üçüncü kişiler hakkında hüküm kurulması söz konusu değildir. Bu durum, kararın infazı, bağlayıcılığı ve sonuç doğurması için önem arz etmektedir. Hükmün, HUMK" nun 388 nci maddesine uygun kurulması ve yazılması kamu düzenini de ilgilendirmektedir. Bu nedenle; davanın işveren konumundaki.......... aleyhine açılmış olduğu nazara alınmaksızın davada taraf olmayan ... hakkında hüküm kurulmuş olması,

    2- Dosya içeriğinden, .... 27.04.2005 tarihli ilamı ile davalı ...iflasına karar verildiği, anılan mahkemenin 30.12.2005 tarihli ek kararı ile de iflasın kapatıldığı anlaşılmaktadır. Tüzel kişilik ticaret sicilindeki kaydının terkini ile sona ermekte ise de; tüzel kişiliğin sona erdiğinin hukuk açısından kabul edilebilmesi için tasfiye işleminin eksiksiz tamamlanmış olması gerekmektedir. Eğer tasfiye işlemleri gerçek olarak tamamlanmamış ve tasfiyede gereken hususlar eksik bırakılmışsa tüzel kişilik ticaret sicilinden terkin edilse bile şirketin tüzel kişiliğinin sona erdiğinden söz
    -......

    edilemez. Bu nedenle; ticaret sicilinden terkin edilip edilmediği araştırılıp, gerektiğinde davalı şirketin ihya edilip tüzel kişilik kazandırılması için iflas idaresine ve ....... husumet tevcihi suretiyle dava açmasının sağlanması bakımından davacı Kuruma mehil verilmesi ve müflis davalı şirketin ihya olunması (tüzel kişilik kazanması) sağlandıktan sonra, tüzel kişiliğin temsilcisinin huzuru ile davanın sonuçlandırılması gerekirken hakkında hiç hüküm kurulmamış olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

    O halde, ...’in bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 26.01.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    ...........




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi