Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/26025
Karar No: 2016/337
Karar Tarihi: 12.01.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/26025 Esas 2016/337 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/26025 E.  ,  2016/337 K.
"İçtihat Metni"


Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi

DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ile ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, temyiz süresi geçirilmesi sebebi ile, davalı vekilinin temyiz istemini 10.07.2014 tarihli ek kararı ile reddetmiştir. Temyiz isteminin reddine ilişkin verilen ek karar davalı tarafça süresi içerisinde temyiz edilmiştir. Hüküm 01.07.2014 tarihinde tefhim edilmiş olup, gerekçesi ile birlikte tefhim edilmediğinden 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"na uygun değildir. Gerekçeli kararın 18.07.2014 tarihinde tebliğ edildiği de dikkate alındığında, davalı vekilinin 09.07.2014 tarihinde yaptığı temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşılmaktadır Bu sebeple mahkemenin temyiz isteminin reddine ilişkin verdiği 10.07.2014 tarihli Ek kararın ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 05.06.2008 ile 07.08.2013 tarihleri arasında davalının işlettiği ........ isimli işyerinde bulaşıkçı olarak işe başladığını, 07.08.2013 tarihinde davalı işverenin kendisine "sana git de demem kal da demem" diyerek iş sözleşmesini haksız yere feshettiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin haksız feshedilmesinin söz konusu olmadığını, davacının bulaşıkçı olduğu için çay ocağına da bakmasının normal olduğunu, davacının işi kendisinin bıraktığını, bu sebeple tazminat hakkı olmadığını, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davacının iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
İş sözleşmesinin feshi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 24/f. maddesinde; işyerinde çalışma şartlarının ağırlaştırılması halinde iş sözleşmesinin işçi tarafından derhal feshedilebileceği düzenlenmiştir.
Somut olayda, davacı duruşmadaki beyanında; ""işverence işten ayrılmadan önceki son günlerde bulaşıkçı olmasına rağmen çay ocağına da bakmasının söylendiğini , iş yükünün artırıldığını, bu durumu kabul edemeyeceğini söylediğini, ancak çalışma şartlarını değiştirmediğini, hatta işten ayrılmadan önce de ramazan ayında bir ay çay ocağına baktığını ancak kendi işinde çalıştırılmadığı için işten ayrıldığını"" beyan etmiştir. Dosya kapsamından, davalı işverenin davacıdan bulaşık işinin yanında, çay ocağına ve çay servisine de bakmasını söylediği, davacının, bulaşıkçılık vazifesine ek olarak öncesinde ayrı bir işçinin istihdam edildiği çay servisine de bakma talimatını kabul etmediği, bu haliyle işverence çalışma şartlarının ağırlaştırıldığı ve davacının bu duruma itiraz ettiği ve işten ayrıldığı anlaşılmakla davacı tarafından yapılan feshin haklı fesih olarak kabulü gereklidir. Hal böyle iken iş sözleşmesinin davacı işçi tarafından iş şartlarının işçi aleyhine ağırlaştırılması sebebiyle işçi tarafından haklı sebeple feshedildiği gözetilmeksizin dava konusu ihbar tazminatı alacağı talebinin reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi