Abaküs Yazılım
1. Ceza Dairesi
Esas No: 2012/284
Karar No: 2012/1981
Karar Tarihi: 20.03.2012

Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2012/284 Esas 2012/1981 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık, kardeşi olan mağduru koltuk altından tek bıçak darbesiyle yaralayarak, hayati tehlike oluşturacak şekilde yaralama suçu işlemiştir. Sanık, kasten öldürmeye teşebbüs suçundan hüküm kurulmasına rağmen, kardeşini kasten silahla yaralama suçundan ceza alması gerekirken, makul bir cezaya hükmedilmemiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 82, 86 ve 87. maddeleri bu dava için kullanılmıştır.
1. Ceza Dairesi         2012/284 E.  ,  2012/1981 K.
  • KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS
  • KASTEN YARALAMA
  • TÜRK CEZA KANUNU (5237) Madde 82
  • TÜRK CEZA KANUNU (5237) Madde 87
  • TÜRK CEZA KANUNU (5237) Madde 86

"İçtihat Metni"

ÖZET: SANIK İLE MAĞDUR ARASINDA HUSUMET BULUNMAMASI, CİDDİ BİR ENGEL BULUNMADIĞI HALDE EYLEMİNİ SÜRDÜRMEYİP TEK BIÇAK DARBESİ İLE YETİNMESİ, KAVGA ORTAMINDA HAYATİ BÖLGEYİ HEDEF ALDIĞINI GÖSTERİR KESİN VE İNANDIRICI DELİL BULUNMAMASI BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE, SANIĞIN FİİLİYLE AÇIĞA ÇIKAN KASTININ KARDEŞİNİ KASTEN SİLAHLA YARALAMAYA YÖNELİK OLDUĞU KABUL EDİL­MELİDİR.

1- Kabule göre; sanığın, bıçakla kardeşi olan mağdurun koltuk altı bölgesine vurarak, arter ve vende kesiye, median ve müskülokutanöz si­nirlerde kesiye, yaşamsal tehlike geçirmesine neden olacak şekilde yaraladığı olayda; 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören 5237 sayılı TCK’nın 35. maddesi ile yapılan uygulama sırasında, zararın ağırlığı dikkate alınarak, alt ve üst sınırlar arasında makul bir ceza verilmesi yerine 13 yıl hapis cezasına hükmedilerek eksik ceza tayini, aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.

2- Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçunun sübutu kabul, tahrike ve takdire ilişen cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde bozma nedeni dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin sair temyiz itirazlarının reddine,

Ancak;

Oluşa ve dosya içeriğine göre; sanık ile mağdurun kardeş olup beraber boya işi yaptıkları, olay günü aldıkları ücreti aralarında paylaştıktan sonra mağdurun kahvehaneye gittiği, kumar oynamak üzere masaya oturduğu, sanığın da, alkollü olarak kahvehaneye geldiği, birlikte kahvehaneden çık­tıkları, köydeki evlerine gitmek üzere binecekleri taksi parasını kimin öde­yeceği konusunda aralarında tartışmaya ve birbirlerini iteklemeye başladıkları, mağdurun, sanığa tokat attığı, sanığın, kurban bayramı olması nedeni ile satın aldığı ve poşette bulunan bıçağa elini attığı, “abi üzerime gelme” dediği, sanığın kendisine bıçakla vuracağını düşünen mağdurun, demir sopa ile sanığa vurup, sonrasında “hadi köye gidelim” diyerek sanığa yaklaştığında, sanığın, koltuk altından tek bıçak darbesi ile damar ve sinir kesisi oluşturacak hayati tehlike geçirecek şekilde mağduru yaraladığı olayda; sanık ile mağdur ara­sında husumet bulunmaması, ciddi bir engel bulunmadığı halde eylemini sürdürmeyip tek bıçak darbesi ile yetinmesi, kavga ortamında hayati bölgeyi hedef aldığını gösterir kesin ve inandırıcı delil bulunmaması birlikte değer­lendirildiğinde, kardeşini kasten silahla yaralama suçundan hüküm kurulması gerekirken, yazılı şekilde kasten öldürmeye teşebbüs suçundan hüküm ku­rulması,

Yasaya aykırı olup, sanık müdafii ve o yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi (BOZULMASINA), bozma nedenine göre sanığın tahliyesine, başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değil ise derhal salıverilmesi için yazı yazıl­masına 20.03.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi