Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/2999
Karar No: 2013/3500
Karar Tarihi: ...05.2013

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2013/2999 Esas 2013/3500 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2013/2999 E.  ,  2013/3500 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kayıt kabul davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin müflis şirketten olan ....144,00 TL işçilik alacağının masaya kaydı için yapılan başvurunun ....547,... TL yönünden kabul edildiğini, kalan miktara ilişkin talebin haksız olarak reddedildiğini ileri sürerek, alacaklarının tümünün masaya kayıt ve kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, alacağın davacı tarafça ispatlanması gerektiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, tarafların iddia ve savunmaları, toplanan deliller, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, uzman bilirkişi tarafından hesaplanan alacak miktarı dikkate alındığında iflas idaresince alacağın bir kısmının reddedilmesinin yersiz olduğu gerekçesiyle, davanın kabulüne, davacı alacağının ....144,00 TL olarak masaya kaydına karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    ...-Dava, kayıt kabul istemine ilişkin olup, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Hüküm, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilir ve tefhim olunur. Zorunlu nedenlerle sadece hüküm sonucunun tefhim edildiği hâllerde, gerekçeli kararın tefhim tarihinden başlayarak bir ay içinde yazılması gerekir. (6100 sayılı HMK m.294). Gerekçeli karar, tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamaz.(HMK m.298). Hükmün gerekçesi ile hüküm arasında çelişki olmamalıdır. Kanunun emredici nitelikteki bu hükümleri re"sen dikkate alınmalıdır.
    Somut olayda, hükmün gerekçesi ile hüküm çelişkilidir. Hükmün gerekçesinde davacının alacağı ile ilgili yapılan açıklamalar kurulan hükme uygun olmadığı gibi, davacının talepleri ve dosya kapsamı ile de uyuşmamaktadır. Özellikle alacak kalemlerinin neler olduğu ve miktarlarına ilişkin belirlemelerin kurulan hükümle ve dosyayla ilgisi yoktur. Gerekçede kabul edilen davacı alacağı ile hüküm altına alınan davacı alacağı da farklıdır. Bu durumda, ....04.1992 gün ve 1991/... Esas, 1992/... Karar sayılı ... İçtihatları Birleştirme kararı çerçevesinde, mahkemece, yeni bir kısa ve buna uygun gerekçeli karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    ...-Bozma nedenine göre, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (...) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (...) numaralı bentte açıklanan nedenle, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren ... gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere ....05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi