Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/18255
Karar No: 2014/16394
Karar Tarihi: 11.12.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/18255 Esas 2014/16394 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/18255 E.  ,  2014/16394 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : CEYLANPINAR ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 15/11/2012
    NUMARASI : 2011/173-2012/202

    Taraflar arasında görülen menfi tespit davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde; tarımsal sulama abonesi olan müvekkilinin elektrik sayacının davalı kurum elamanlarınca 20.11.2009 günü değiştirildiğini, sayacın değiştirilmesinden yaklaşık 2 ay sonra kaçak elektrik kullanıldığı gerekçesiyle müvekkili hakkında kaçak elektrik tutanağı düzenlendiğini ve 24.346,10 TL bedelli fatura tanzim edildiğini, müvekkilinin kaçak elektrik kullanmamasına rağmen cebri icra tehdidi altında fatura bedeline ilişkin olarak davalı kurumla taksitlendirme anlaşması yaptığını belirterek; yargılama sırasında yapılacak bilirkişi incelemesiyle müvekkilinin gerçek tüketim miktarının saptanmasını ve davalıya 24.346,10 TL borçlu olmadığına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; davaya konu kaçak tespit tutanağının ve bu tutanağa göre tahakkuk ettirilen fatura bedelinin davacıya tebliğ edildiğini, davacının yasal süre içinde faturaya itiraz etmediğini, davanın zamanaşımına uğradığını, diğer taraftan düzenlenen tutanak ve tahakkuk ettirilen elektrik borcunun mevzuata uygun olduğunu, zira, Ölçüler ve Ayarlar Şube Müdürlüğünde sayaç üzerinde yapılan inceleme sonucunda sayacın müdahaleli olduğunun tespit edildiğini savunarak; davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
    Mahkemece, davacı abonenin kaçak kullanım bedelinin 3.886,72 TL olduğu, eldeki dava menfi tespit davası olarak açılmış ise de yargılama sırasında dava konusu borcun ödendiği, davanın kendiliğinden istirdat davasına dönüştüğü gerekçesiyle; davanın kısmen kabulü cihetine gidilerek; davacının borcunun 3.886,72 TL olduğunun tespiti ile davacının davalıya yaptığı fazlaya ilişkin ödemenin istirdatına karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava; tarımsal sulama elektrik abonesinin, kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle hakkında tahakkuk ettirilen faturadan dolayı borçlu olmadığının tespiti için açmış olduğu menfi tespit istemine ilişkindir.
    25.02.2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki 6111 sayılı Kanunun 17.maddesinin (10) fıkrasının a bendi ile Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (T..) veya bu Şirketin hissedarı olduğu elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından ve 04.12.1984 tarihli ve 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında mevcut sözleşmeleri uyarınca faaliyet göstermekte olan dağıtım şirketlerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisans almadan önceki faaliyet dönemlerine ilişkin elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 31.12.2010 tarihi itibarıyla geldiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olanların asıllarının tamamı ile bu alacaklara ilişkin fer"iler yerine, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ödenmesi gereken tutarın, ilk taksit bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere bu Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla fer"ilerin tamamının tahsilinden vazgeçilir hükmü getirilmiştir.
    Yine 17.maddenin (10) numaralı bendinin ç fıkrası ile T.."a ait olup tahsilatı özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerince sürdürülen ve bu fıkra kapsamına giren alacaklar da bu fıkra hükmünden yararlanır şeklinde hüküm getirilmiştir.
    Aynı yasanın 18. maddesinde; borçlulara bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları ve belirtilen şartları yerine getirmeleri yönünde hak tanınmış ve böylece borcun yeniden yapılandırılması yönünde bir düzenleme getirilmiştir.
    Tüm bu bilgiler ışığında somut olay irdelendiğinde; davacı abone hakkında Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü"nün 31.12.2009 tarih ve .. sayılı sayaç raporuna istinaden 21.01.2010 tarihli kaçak elektrik tutanağı tanzim edildiği, davacının 09.05.2011 günü eldeki menfi tespit davasını açtığı, bir gün sonra da davalı elektrik idaresine müracaat edip 6111 sayılı Af yasası kapsamında borcunu yapılandırmak istediğini beyan ettiği, aynı gün avukatlık ücreti ve icra masrafı olarak 4.782,16 TL"yi davalıya ödediği, bakiye 28.783,34 TL"yi 29.12.2011 tarihinde ödediği, davacının davalı elektrik idaresine borcunun kalmadığı anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca mahkemece, davacının davalı kuruma başvurup, borcunu yapılandırdığı, yargılama sırasında da borcunu ödediği nazara alınarak, konusuz kalan dava hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığına ilişkin karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı gerekçeyle işin esasına girilerek karar verilmesi usul ve yasaya aykırı görülmüş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi