Abaküs Yazılım
1. Ceza Dairesi
Esas No: 2012/3191
Karar No: 2012/6386
Karar Tarihi: 11.09.2012

Kasten öldürmeye teşebbüs - Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2012/3191 Esas 2012/6386 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu mahkeme kararı, bir davada sanığın mağdurunu üç kez göğüs bölgesine bıçaklaması sonucu öldürmeye teşebbüs ettiği tespit edilmiştir. Ancak, yanında işçi olarak çalışan bir tanığın mağduru hastaneye götürmesi sonucunda neticenin gerçekleşmediği ve sanığın kasten yaralama suçundan mahkum edilmesi gerektiği kararına varılmıştır. Kararda, sanık tarafından yapılan savunmanın kabul edilmediği ve mahkemenin kararının, sanık tarafından yapılan temyiz itirazları sonucunda bozulduğu belirtilmiştir.
TCK 29. Madde - Haksız tahrik hükümleri, cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirim öngörmektedir.
TCK 36. Madde - Gönüllü vazgeçme hükümleri, kişinin suça teşebbüs ettiği sırada vazgeçmesi halinde cezanın indirilebileceğini düzenlemektedir.
TCK 61. Madde - Mevcut maddi zararın ağırlığına ve suçun niteliğine göre, ceza miktarının belirlenmesi için usul ve esaslara işaret eden bir düzenlemedir.
1. Ceza Dairesi         2012/3191 E.  ,  2012/6386 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname No : 1/B - 2012/88327
    MAHKEMESİ : Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi
    TARİHİ ve NO : 21/02/2012, 2011/289 (E) ve 2012/44 (K)
    SUÇ : Kasten öldürmeye teşebbüs

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    1- Dosya içeriğine ve oluşa göre; mağdurdan sanığa yönelen ve basit hakaretten ibaret söz ve davranışların niteliği ve haksız tahrikin ulaştığı boyut dikkate alınarak, haksız tahrik hükümlerini düzenleyen ve cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirim öngören TCK"nun 29. maddesinin uygulanması sırasında, asgari oranda indirime gidilmesi yerine, yazılı şekilde 1/3 oranında indirim yapılarak eksik ceza tayini; aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    2- Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın mağdur Neslihan"a yönelen eyleminin sübutu kabul, takdire ve eleştiri nedeni dışında tahrike ilişen cezayı azaltıcı sebeplerin niteliği ve derecesi takdir kılınmış, savunması inandıncı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde bozma ve eleştiri nedenleri dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin haksız tahrikin derecesine yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine,
    Ancak;
    Oluşa ve dosya içeriğine göre; sanığın, gayri resmi birlikte yaşadığı mağduru kıskanması sonucu aralarında yaşanan tartışma sırasında mağduru üçü göğüs bölgesine nafiz olacak şekilde yedi kez bıçakla vurması sonucu karaciğer, diafragma ve akciğerine isabetle yaşamını tehlikeye sokacak şekilde yaralaması eyleminde; kullanılan aletin niteliği, darbe sayısı ve hedef alınan vücut bölgeleri dikkate alındığında, niteliği itibariyle öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturmakla beraber; sanığın eyleminden sonra yanında işçi olarak çalışan tanık Hüseyin"in yanına giderek, mağduru bıçakladığını ve onu hastaneye götürmesini istemesi üzerine tanık Hüseyin"in, mağduru hastaneye götürmesi nedeniyle neticenin gerçekleşmesini önlediği anlaşıldığından, hakkında "gönüllü vazgeçme" hükümlerini düzenleyen 5237 sayılı TCK.nun 36. Madde hükmü gözetilerek, TCK"nun 61. Maddesi uyarınca meydana gelen zararın ağırlığı da dikkate alınarak cezada alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle kasten yaralama suçundan hüküm kurulması gerektiği düşünülmeyerek, suçun niteliğinde yanılgıya düşülmesi;
    Bozmayı gerektirmiş olup, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi BOZULMASINA; 11.09.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi