Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/13457
Karar No: 2016/5141
Karar Tarihi: 12.04.2016

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/13457 Esas 2016/5141 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık hakkında, müştekinin ikamet ettiği apartmana girmek suretiyle hırsızlık yaptığı gerekçesiyle TCK'nın 116/4. maddesi uyarınca dava açıldığı belirtilmiştir. Dosya ve duruşma tutanakları incelendiğinde, suçun sanık tarafından işlendiği kabul edilmiştir. Ancak, sanık hakkında kurulan hükümde TCK'nın 168/1. maddesinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi ve hırsızlık konusunu oluşturan malın değerinin az olması nedeniyle TCK'nin 145. maddesi gereğince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenlerle, mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
-TCK 116/4. madde: Ceza kanunlarına göre suç sayılan fiillerin işlenmesi ile birlikte, işlenmesinden itibaren on yıl geçtikten sonra kamu davası açılamaz veya mevcut kamu davaları düşer.
-TCK 168/1. madde: Hatalı veya yanıltıcı beyanda bulunmak suretiyle, başkasının malvarlığına zarar veren, yarar sağlayan veya zararın artmasına sebebiyet veren kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
-TCK 145. madde: Hırsızlık suçunun müessir olabilmesi için, malın başkasına ait olması ve ihtiyacından fazlasını alma kararı ile hareket edilmesi gerekmektedir.
17. Ceza Dairesi         2015/13457 E.  ,  2016/5141 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Müştekinin ikamet ettiği apartmana hırsızlık amacıyla giren sanık hakkında TCK"nın 116/4. maddesi uyarınca dava zamanaşımı süresi içinde işlem yapılması olanaklı kabul edilmiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye, hakimin takdirine göre; atılı suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Dosya kapsamından, sanığın olay günü geceleyin saat 01.00 sıralarında müştekinin ikamet ettiği apartmana açık olan cümle kapısından girerek, müştekinin daire giriş kapısının önünde bulunan mutfak tüpünü çaldığı, yolda gitmekteyken, devriye gezen ekiplerin tesadüfen kendisini gördükleri, bunun üzerine sanığın elindeki tüpü atarak kaçmaya başladığı ve kovalamaca sonucu yakalanan sanığa sorulduğunda, suça konu tüpü yer göstermede bulunduğu apartmandan çaldığını söyleyerek soruşturma aşamasında henüz o ana değin hırsızlık eyleminden haberi olmayan müştekiye iadesini sağladığının anlaşılması karşısında sanık hakkında kurulan hükümde TCK"nın 168/1. maddesinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi,
    2-5237 sayılı TCK"nın 61/1. maddesine göre malın değerinin az ya da çok olması, temel cezanın belirlenmesinde alt sınırdan uzaklaşmak için bir kriter olup, hırsızlık suçuna konu malın değerinin az olmasının TCK"nın 145. maddesinde ayrı olarak düzenlenmesi, kanun koyucunun hırsızlık suçunda malın değerinin az olmasına verdiği önemi göstermektedir.
    Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nun 15.12.2009 gün ve 6/242-291 sayılı içtihadında belirtildiği üzere, "...daha çoğunu alabilme olanağı varken yalnızca gereksinimi kadar ve değer olarak az olan şeyi alma" görüşünün, TCK"nın 145. madde uygulamasında bütünüyle
    reddedilmesi mümkün değil ise de, maddenin, yalnızca bu tanımlamayla sınırlandırılması da olanaklı değildir. 145. maddenin gerek ilk şekli, gerekse değiştirilmiş biçimi; ortak tanımlama ile, hırsızlık suçunun konusunu oluşturan değerin az olmasını temel almaktadır.
    TCK"nın 145. maddesine göre, faile verilen cezada indirim yapılabilmesi için malın değerinin az olması yeterli olup, hâkim indirim oranını TCK"nın 3. maddesinde öngörüldüğü üzere “işlenilen fiilin ağırlığıyla orantılı” olacak şekilde saptamalıdır.
    Değer azlığı nedeniyle ceza vermekten vazgeçme kararı verilecek ise; malın değerinin azlığı yanında “suçun işleniş şekli ve özellikleri” de dikkate alınmalıdır. TCK"nın 145. maddesinin uygulanmasında hâkime takdir hakkı tanınmış olup, hâkim takdir hakkını kullanırken keyfiliğe kaçmadan, her somut olaya uygun, yasal ve yeterli gerekçe göstermek suretiyle uygulama yapmalıdır.
    Somut olayda ise; müştekinin daire giriş kapısı önünde bulunan 30,00 TL değerindeki mutfak tüpünü çalan sanık hakkında, suça konu eşyanın değeri ve suç tarihindeki paranın satın alım gücü dikkate alındığında, suçun işleniş şekli ve özellikleri itibariyle ceza vermekten vazgeçilemeyecek ise de, hırsızlık konusunu oluşturan malın değerinin az olması nedeniyle TCK"nın 145. maddesi gereğince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ..."ın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 12.04.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi