Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5764
Karar No: 2014/10706
Karar Tarihi: 09.06.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/5764 Esas 2014/10706 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalılar, müşterek borçlu müteselsil kefil olarak 785.913,00 TL bedelli bir faktoring sözleşmesi imzaladılar. Şirket borcunu geri ödemediği için sözleşme feshedildi ve 570.826,68 TL borcun ödenmesi gerektiği ihtar edildi. Borcu ödemeyen şirket ve davalılar hakkında başlatılan icra takibi, davalıların haksız itirazları ile durdu. Davacı vekili, itirazların iptaline karar verilmesini talep etti. Ancak mahkeme, taraflar arasındaki işlemin faktoring işlemi olarak kabul edilemeyeceği ve faktoring şirketinin alacağını ispat eden bir belge sunulmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Karara yapılan temyiz itirazları reddedildi.
Kanun maddeleri: Faktoring Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik'in 8/d maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 141/1 maddesi.
19. Hukuk Dairesi         2014/5764 E.  ,  2014/10706 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
    DAVALILAR : 1) ... vek. Av. ... 2) ... vek. Av. ...

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ve davalı ... vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacı vekili, dava dışı ... Faktoring A.Ş. ile dava dışı bir şirket arasında akdedilen 785.913,00 TL bedelli faktoring sözleşmesinin davalılar tarafından müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatıyla imzalandığını, dava dışı asıl borçlu şirketin muhtelif tarihlerde kullanmış olduğu finansmanı geri ödemediğini, bunun üzerine sözleşmenin feshedildiği ve 570.826,68 TL muaccel borcun ödenmesi gerektiği hususlarının ihtar olunduğunu, çekilen ihtara rağmen borcu ödemeyen şirket ve davalılar hakkında başlatılan icra takibinin davalıların haksız itirazları ile durduğunu, müvekkilinin dava dışı faktoring şirketinin bu alacağını temlik aldığını belirterek itirazların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davacı vekili 22/10/2013 havale tarihli dilekçesiyle, taraflar arasında gerçekleştirilen işlemin faktoring işlemi olmadığının kabulü halinde sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde müvekkilinin alacağına hükmedilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, öncelikle zamanaşımı itirazında bulunduklarını, bunun yanında takibe konu alacağın ne miktarda olduğu hususu ile alacağın ilgili yönetmelik maddelerine uygun bir alacak olup olmadığı hususlarının da belli olmadığını, ayrıca sebepsiz zenginleşme hükümlerinin uygulanamayacağını, zira zamanaşımının söz konusu olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... vekili, dava konusu alacağın fatura veya benzeri belgelerle ispatının gerektiğini, ayrıca sebepsiz zenginleşme kurumuna ilişkin 1 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece toplanan delillere göre; faktoring yönetmeliğinin ilgili hükmü gereğince faktoring şirketlerinin kambiyo senetlerine dayalı olsa bile bir mal veya hizmet satışından doğmuş veya doğacak fatura veya benzeri belgelerle tevsik edilemeyen alacakları satın alamayacakları veya tahsilini üstelenemeyecekleri, 30/09/2013 tarihli bilirkişi kurulu raporunda da belirtildiği üzere davacı tarafça temlik alınan alacakları gösterir bir belge ibraz edilemediği, dolayısıyla taraflar arasında gerçekleştirilen işlemin faktoring işlemi sayılamayacağı ve yapılan ödemelerin girişilen icra takibinin konusu olamayacağı, davacı vekilinin sözleşmenin geçersiz kabul edilmesi halinde sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde müvekkilinin alacağına hükmedilmesi yönündeki talebine karşı ise davalıların zamanaşımı savunmasında bulundukları gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili ve davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle somut olayda alacağın bir mal veya hizmet satışından kaynaklandığını tevsik eden fatura veya benzeri belge sunulmaması nedeniyle faktoring işleminin sözleşme tarihinde yürürlükte olan 21/12/1994 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Faktoring Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik"in 8/d maddesi hükmüne uygun olmamasına ve iddianın değiştirildiği aşamada uygulanması gereken 6100 sayılı HMK"nın 141/1 maddesinin son cümlesi uyarınca iddianın değiştirilmesinin ıslah ya da muvafakat olmadıkça mümkün olmamasına göre davacı vekilinin ve davalı ... vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, 09.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi