Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/4186
Karar No: 2010/2861
Karar Tarihi: 09.03.2010

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2009/4186 Esas 2010/2861 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2009/4186 E.  ,  2010/2861 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bakırköy 4. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 11/02/2009
    NUMARASI : 2006/2560-2009/153

    Davacı,davalı işveren nezdinde 27.9.2002-27.10.2003 tarihleri arası çalıştığının tesbitine  karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin   kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi. 
     Davacı davalı işyerinde hizmet  akdine dayalı olarak 27.09.2002-27.10. 2003 tarihleri arasında geçen ve kuruma bildirilmeyen çalışma süresinin tesbitini  talep etmiş, mahkemece davanın kabulüne  karar verilmiş ise de bu sonuç usul ve yasaya uygun bulunmamıştır.
    Dosya içindeki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporu içeriğinden davacının davalı  Y. Dış Ticaret Tekstil Sanayi Limited Şirketinde  çalıştığı, davanın bu tüzel kişilik aleyhine açıldığı, A-K.Tekstil San. Tic. Ltd.Şt.nin ise davalı sıfatı bulunmadığı açık olduğu halde kısa kararda hüküm  A.-K.Tekstil San. Tic. Ltd.Şt aleyhine kurulmuş, bu yanlışlık gerekçeli kararın gerekçesinde de açıkça vurgulandığı halde,hüküm fıkrası tekrar A.-K.Tekstil San. Tic. Ltd.Şt aleyhine oluşturulmuştur.
    Bir başka deyişle mahkeme kararının gerekçesi duruşmada tarafların yüzüne karşı tefhim edilen kısa karar ve hüküm fıkrası ile açık çelişki halindedir. 
    TC Anayasasının 141. maddesinin 3.fıkrasında ; bütün mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli yazılması gerektiği vurgulanmıştır. HUMK nun 388/son fıkrasında ise “Hüküm sonucu kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında birer birer,açık şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.” hükmüne yer verilmiştir. Anılan maddelerin açık hükmü gereği hüküm fıkrası ile gerekçenin de çelişkili olmaması kabul ve red olunan hususların açıkça ve şüphe ve duraksamaya yer vermeyecek şekilde gerekçe ve hükümde bulunması gerekir.
    Mahkemece verilen kararın gerekçesinin ;  kısa karar ve hüküm fıkrası ile çelişik  olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların bozma kapsamı dışındaki sair itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına,temyiz harcının istek halinde davalılardan  Y.Dış Ticaret ve Tekstil Ltd.Şti"ne iadesine  09.03.2010 gününde oyçokluğuyla  karar verildi
    HUMK’nun 434/3. maddesi gereğince  temyiz dilekçesi  verilirken  gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir.  Bunların eksik ödendiği sonradan anlaşılır ise kararı veren hakim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek 7 günlük  kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde mahkeme kararın temyiz edilmemiş  sayılmasına karar verir. Bu kararın temyiz edilmesi halinde 432. maddesi son fıkrası kıyasen uygulanır.
    Somut olayda kararı temyiz eden davalı Y.Dış Tic. ve Tekstil San.Ltd. Şirket’inin temyiz dilekçesi yasal 8 günlük temyiz süresi içinde 17.02.2009 tarihinde temyiz defterine kaydedilmiş ancak temyiz harcı yatırılmamıştır.
    Bu davalı yönünden  mahkemece HUMK’nun  434/3. maddesindeki prosedüre uygun işlem yapılmak üzere dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi ve temyiz incelemesinin dosya döndükten  sonra yapılması gerektiği düşüncesinde olduğumdan  Sayın Çoğunluğun bu usulü eksiklik  giderilmeden temyiz incelemesi yapılarak temyiz harcını yatırmamış olan davalı şirket yönünden de kararın bozulması şeklindeki bozma kararı gerekçesine katılmıyorum.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi