Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/2779
Karar No: 2010/3347
Karar Tarihi: 25.03.2010

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2010/2779 Esas 2010/3347 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2010/2779 E.  ,  2010/3347 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bursa 4. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 24/11/2009
    NUMARASI : 2008/1232-2009/868

    Davacı,davalı işveren nezdinde 14.8.2002 tarihinde geçirdiği kazanın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılar vekilleri  tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava, davacının 14.08.2002 tarihinde davalıya ait işyerinde geçirdiği olayın iş kazası olduğunun tespiti  istemine ilişkindir.
     Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacının davalı işyerinde bakımcı olarak görev yaptığı, 14/08/2002 tarihinde dokuma bölümünde Jakar Makinelerinin başlıklarının aşağı indirilmesi işinde çalışmakta iken asansör butonunda elektrik kaçağı olması nedeni ile elektrik akımına maruz kaldığı,meydana gelen kazadan sonra davacının hastaneye sevk edildiği,hastanede  muayene edildiği ve aynı gün yine işbaşı yaptığı,işverence kaza ile ilgili tüm belgelerin, sevk kağıdı ile birlikte  tanzim edilerek 14/08/2002 tarihinde kuruma verildiği,14.08.2002 tarihli iş kazası raporunda, asansör butonunda elektrik kaçağı olması nedeniyle davacının iş kazası geçirdiğinin,bakım sorumlusu olduğunun ustabaşı görevinde bulunduğunun,kazanın jakar makinelerin aşağıya indirilmesi sırasında işverenin işi görülürken meydana geldiğinin belirtildiği,davacının 10.06.1998-11.06.2008 tarihleri arasında davalı işyerinde kesintisiz çalıştığı, 01.07.2008  tarihinde MS hastalığı nedeniyle malüliyet aylığı bağlandığı, 26.05.2009 tarihli SSK müfettiş raporunda “davacının çalışmasının eylemli ve gerçek olduğu,hizmet akdine dayalı olduğu,davalı işyeri sigortalısı olduğu,14.08.2002 tarihinde meydana gelen olayın iş yerinde ve sigortalının işveren tarafından yürütülmekte olan işi yapmakta olduğu sırada meydana geldiği, bu olayın iş kazası sayılabilmesi için kaza olayı ile uğranılan zarar arasında uygun illiyet bağı bulunup bulunmadığının Kurum sağlık Kurullarınca ortaya çıkarılması gerektiği,kaza olayı ile davacının bedensel ve ruhsal arızaları arasında uygun illiyet bağının bulunması halinde olayın iş kazası sayılması gerektiği,aksi halde iş kazası sayılmaması gerektiğinin bildirildiği,dinlenen davacı ve davalı tanıklarının 14.08.2002 tarihinde davacıyı elektrik çarpması  şeklinde cereyan eden olayın gerçekleştiğini beyan ettikleri,işyeri hekiminin,kaza olayından hemen sonra davacının bir arkadaşının refakatinde yürüyerek işyeri revirine geldiği,elektrik çarptığının söylendiği,şurunun açık  genel durumunun iyi olarak gözlemlendiği,tedbir olsun diye sağlık memuru refakatinde Çekirge Devlet Hastanesine sevk ettiği,aynı gün 1-2 saat sonra hastane acil servisinde yapılan ayakta muayene ve tedavi sonrasında işyerine geri geldiği, kendisini iyi hissettiğini söyleyerek yeniden çalışmaya başladığının beyan edildiği anlaşılmıştır.
    Davanın yasal  dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın  11/A maddesinde, iş kazasının,  yasada belirtilen hal ve şartlarda meydana gelen  sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olay olarak tanımlandığı ve bir  olayın ,sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,dolayısı ile emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında meydana gelmesi durumunda iş kazası olarak değerlendirilmesi  gerekeceği açıkça belirtilmiştir .Daha açık bir anlatımla bir olayın iş kazası olarak kabul edilebilmesi için yasada belirtilen hal ve şartlarda meydana gelmesi ve bu olay nedeniyle sigortalının bedence veya ruhça arızaya uğraması gereklidir.Eğer sigortalı meydana gelen olay nedeniyle bedence veya ruhça arızaya uğramamış ise bu olayın işkazası olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
    Somut olayda, davacının davalı şirketin işçisi olduğu, olayın 14.08.2002 tarihinde elektrik çarpması şeklinde, işverenin işi yapılmakta iken  işyerinde meydana geldiği konularında uyuşmazlık yoktur. Ancak, davacının iş kazası sonucu hemen veya sonradan bedence veya ruhça zarara uğrayıp uğramadığı, zarar var ise bu oluşan zarar ile iş kazası arasında uygun illiyet bağı bulunup bulunmadığı araştırılmadan eksik inceleme ile sonuca gidilmiş olması isabetsiz olmuştur.
    Yapılacak iş: davacının 14.08.2002 tarihinde elektrik çarpması nedeniyle görmüş olduğu muayene ve tedavi belgelerini getirtmek, bu olay nedeniyle bedence veya ruhça zarara uğrayıp uğramadığını araştırmak ,zarar, yoksa davayı reddetmek, var ise, olay ile zarar arasındaki illiyet bağı bulunup bulunmadığını da gözeterek sonucuna göre karar vermekten ibarettir.   
     Mahkemece bu maddi olgular nazara alınmadan yazılı şekilde karar  verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmesi ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA,temyiz harcının istek halinde davalılardan Z.Teks.Tekstil Tic San Aş"ye iadesine 25.03.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi