20. Hukuk Dairesi 2016/5955 E. , 2016/9856 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... 7. Asliye Hukuk ile ... 2. İş Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ikramiye farkı alacağının istemine ilişkindir.
... 2. İş Mahkemesi; davacı vekili işyerinde 5 işçi çalıştığını bildirmiş olduğu ve dosya içindeki bordrolardan da 5 işçi çalıştığı anlaşılmış olduğu, gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
... 7. Asliye Hukuk Mahkemesi; davacının davalı Üniversiteye bağlı ... Uygulama ve Araştırma merkezinde çalıştığı, bunun bağımsız bir tarım işletmesi değil üniversitenin uygulama merkezi olduğu, aynı işyerinde çalışan ... tarafından davalı üniversite aleyhine aynı mahiyetteki işçilik alacaklarının tahsili için açtığı davada ... 3. İş Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda İş Kanununa göre belirlenen alacakların tahsiline ilişkin verilen hükmün Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin 04/11/2014 tarih 2014/26246 E. - 2014/30294 K. sayılı ilamı ile onandığı, bunun da davanın İş Kanununa tabi olduğuna güçlü delil teşkil edeceği, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesine göre, İş Kanununa göre işçi sayılan kimseler ile işveren ve işveren vekilleri arasında iş akdinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan davalara iş mahkemelerinde bakılacağı, ayrıca davacının dava süresinde alacaklı Üniversite ile toplu iş sözleşmesi imzalayan ... İşçileri Sendikasına da üye olduğu bu nedenle dava açıldığı tarihte yürürlükte bulunan 2822 sayılı Kanunun 66. maddesi daha sonra yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanunun 69. maddesi uyarınca uyuşmazlığın iş mahkemelerinde çözümlenmesi gerekeceği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, temyiz üzerine Yargıtay 13. Hukuk Dairesince onanarak kesinleşmiştir.
... 2. İş Mahkemesi ise; mahkememizce esastan verdiğimiz karar ilkin Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin bozma ilamı ile görev yönünden bozulmuş bozmaya mahkememizce uyulmakla Yargıtay temyiz denetiminden geçen karar kesin olduğundan taraf vekillerince temyiz edilmemiş 7. Asliye Hukuk Mahkemesince 22. Hukuk Dairesi kararı karşısında işin esasına girmek yerine kanunun lafzından kaynaklanan usuli sebeplerle ve bozma hilafına karşı görevsizlik verilmiş, taraf vekillerinin beklemediği bu kararı temyiz etmeleri üzerine mahkemenin bu kez 22. Hukuk Dairesi bozmasına bakmayarak ilgisi olmayan 3. İş Mahkemesi dosyası onamasına bakarak dosyaya görevsizlik kararı vermiş ve kararın 3. bendinde görev uyuşmazlığı olduğunu kabul ederek dosyanın Yargıtay 17. Hukuk Dairesine gönderilmesine karar vermiş olduğu 2. kez mahkememize göndermesi akabinde verilen iade kararı üzerine
Yargıtay 17. Hukuk Dairesine gönderileceği belirtilmişken bu kezde dosyanın hukuk mahkemeleri tevzii bürosuna gönderilerek iş mahkemesine tevzi edilmesinin istendiği yapılan tevzi sonucunda dosyanın 4. İş Mahkemesine tevzi edildiği ve oradanda muhatap mahkeme olarak tarafımıza iade edildiği anlaşıldığından mercii tayini işlemlerinin tamamlanması, Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin kararı ile görevli mahkemenin belirlenerek onun tarafından bakılmasının usule uygun olacağı gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
6100 sayılı HMK"nın 22/2. maddesinde “İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.”
6100 sayılı HMK"nın 23/2. maddesinde, “Yargıtayca verilen merci tayini kararları ile temyiz incelemesi sonucu kesinleşen göreve ve yetkiye ilişkin kararlar davaya ondan sonra bakacak mahkemeyi bağlar” hükümlerine yer verilmiştir.
Somut olayda ... 7. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen görevsizlik kararı Yargıtay 13. Hukuk Dairesince onanmıştır. Bu durumda davaya bakma görevinin iş mahkemesine ait olduğu özel dairenin kabulündedir. Özel Dairenin onama kararının mahkemeleri bağlayıcılığı özelliği vardır.
O halde uyuşmazlığın ... 2. İş Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; ... 2. İş Mahkemesini YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 31/10/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.