3. Hukuk Dairesi 2016/17143 E. , 2017/6489 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki asıl davada nafakanın kaldırılması veya indirilmesi, karşı davada nafakanını artırımı davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı-karşı davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Asıl davada davacı dilekçesinde; davalı ile boşandıklarını, boşanma ile birlikte davalı lehine 250,00- TL yoksulluk nafakası ile müşterek çocuk için 400,00- TL iştirak nafakasına hükmedildiğini, boşanmadan sonra işini ve ev düzenini kaybettiğini, davalının evinin, arabasının ve banka mevduatının bulunduğunu, davalının babasından da yetim aylığı almakta olduğunu belirterek, davalı lehine hükmedilen yoksulluk nafakasının kaldırılmasına, iştirak nafakalarının da toplam 100 TL"ye indirilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili davanın reddini talep etmiş, karşı dava dilekçesi ile de; davacı tarafından davalıya ödenmekte olan yoksulluk nafakasının 400,00-TL ile iştirak nafakalarının aylık 300,00"er TL"ye çıkartılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece; Davacı- karşı davalı ... tarafından açılan yoksulluk ve iştirak nafakasının kaldırılması ve azaltılmasına yönelik davanın reddine, karşı davada ise; Davalı- karşı davacı ... tarafından açılan yoksulluk nafakasının artırılmasına yönelik davanın reddine, iştirak nafakasının yükseltilmesine yönelik açılan davanın ise kısmen kabulü ile müşterek çocuklar için ödenen iştirak nafakasının 50,00-"şer TL arttırılmasına, fazlaya ilişkin taleplerin reddine karar verilmiş; söz konusu karar davacı (karşı davalı) ... tarafından temyiz edilmiştir.
1-) Davacı- karşı davalının, karşı davaya yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde;
5219 ve 5236 sayılı yasalar ile HUMK. nun 427.maddesinde öngörülen kesinlik sınırı 01.01.2016 tarihinden itibaren 2.190 TL. ye çıkarılmıştır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 06.04.2005 tarih ve 2005/3-169 E- 235 K. sayılı kararı ile nafaka davalarında temyiz ve karar düzeltmede yıllık nafaka miktarının dikkate alınacağı açıklanmıştır.
Hüküm, yıllık nafaka (farkı) miktarı itibariyle kesin niteliktedir. Kesin olan kararların temyiz istemleri hakkında mahkemece bir karar verilebileceği gibi, 01.06.1990 gün 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kurulu uyarınca Yargıtay"ca da temyiz isteminin reddine karar verilebilir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı-karşı davalının karşı davada verilen karara yönelik temyiz isteminin miktar yönünden REDDİNE,
2-) Davacı- karşı davalının, asıl davada vekalet ücretine yönelik temyiz itirazları yönünden yapılan incelemede ; Karar tarihi itibariyle yürürlükte bulunan AAÜT 9.maddesi uyarınca, nafaka davalarında; davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenmiş bulunan ücretten (maktu vekâlet ücreti) düşük olmamak üzere, hükmolunan nafakanın bir yıllık tutarı üzerinden nisbi vekâlet ücretine hükmolunur.
O halde, mahkemece; davada kendisini vekil ile temsil ettiren davalı lehine karar tarihi itibariyle yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca 1.800- TL vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme sonucu 3.600-TL vekalet ücretine hükmedilmesi doğru görülmemiş ise de; bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden ve "hakimin takdir yetkisi kapsamında" kalmadığından, hükmün HUMK."nun 438/7.maddesi gereğince düzeltilerek onanmasına karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bent gereğince hükmün kesin olması nedeniyle temyiz isteminin REDDİNE, ikinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün 7. bendinde yer alan; “...3.600-TL vekalet ücretinin...” ifadesinin çıkartılarak, yerine "... 1800-TL vekalet ücretinin..." ifadesinin yazılarak, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 03.05.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.