Abaküs Yazılım
1. Ceza Dairesi
Esas No: 2010/471
Karar No: 2011/2871

Kasten bıçakla yaralamak - Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2010/471 Esas 2011/2871 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık M.K. hakkında Bergama Ağır Ceza Mahkemesinde kasten bıçakla yaralama suçundan dava açıldı. Mahkeme sanığın suçunun sübutunu kabul edip cezayı azaltıcı sebebi dikkate alarak hüküm verdi. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun belirttiği gibi, mağdurun maddi zararı belirlemesi ve sanığın zararı giderip gidermediğinin sorulması gerektiği halde bu yapılmamış. Bu nedenle hüküm bozuldu ve sanığın suçu tekrar yargılanacaktır.
Kanun maddeleri: Kasten yaralama suçu - Türk Ceza Kanunu maddesi 86.
1. Ceza Dairesi         2010/471 E.  ,  2011/2871 K.

    "İçtihat Metni"

    TEBLİĞNAME : 3-B/08/226919
    MAHKEMESİ :(BERGAMA) Ağır Ceza Mahkemesi
    TARİHİ VE NO :11.06.2008 - 41/93
    SUÇ :Kasten bıçakla yaralamak

    S.. D.."yı kasten bıçakla yaralamaktan sanık M.. K.."ın bozma üzerine yapılan yargılanması sonunda: Hükümlülüğüne ilişkin (BERGAMA) Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 11.06.2008 gün ve 41/93 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi sanık müdafii ile müdahil vekili taraflarından istenilmiş olduğundan dava dosyası C.Başsavcılığından tebliğname ile Dairemize gönderilmekle: incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın kasten bıçakla yaralama suçunun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliği tayin, takdire ilişen cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre bozmadan sonra kurulan hükümde bozma nedeni dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin tahrikin varlığına, lehe hükümlerin uygulanmamasına vesaireye yönelen, katılan-mağdur vekilinin suç vasfına, cezanın ertelenmesine vesaireye yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine,
    Ancak;
    Dairemizce de benimsenen Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nun 03.02.2009 tarih ve 2008/11-250 esas ve 2009/13 sayılı kararında da belirtildiği gibi, mahkeme tarafından, katılan-mağdurun maddi zararının kanaat verici basit bir araştırma ile belirlenmesi, belirlenen zararın sanık tarafından giderilip-giderilmeyeceğinin sanıktan sorulması, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerekirken, "sanığın katılan-mağdurun zararının karşılanmadığı" gerekçesiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafii ve katılan-mağdur vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi (BOZULMASINA), 05.05.2011 gününde üyeler Şerafettin İste ve M. Ö.in karşıoyları ve oyçokluğu ile karar verildi.

    KARŞI OY:
    Sanığın, mağdurun olaydaki yaralanmasından kaynaklanan zorunlu hastane ve
    tedavi masraflarını karşılamadığı gibi, masrafları ödeme konusunda sözle dahi olsa hiçbir girişimde bulunmadığı ve gerek zararın belirlenmesi gerekse giderilmesi yönünde herhangi bir çaba göstermediği, bizzat sanığın ve mağdurun duruşmalardaki anlatımından anlaşılmakla, hükmün onanması yerine yazılı gerekçe ile bozulması yönünde tezahür eden sayın çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi