Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10208
Karar No: 2016/10415
Karar Tarihi: 10.11.2016

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/10208 Esas 2016/10415 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2016/10208 E.  ,  2016/10415 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasındaki nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin davada ... 1. Asliye Hukuk ile ... 4. İş Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklı alacak istemine ilişkindir.
    ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesince, davacı ve davalı aralarındaki hukuki ilişkinin hizmet akdine dayandığı, taraflar arasındaki tazminata konu edilen uyuşmazlık hizmet akdinden kaynaklandığından davanın iş mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    ... 4. İş Mahkemesince ise davacının ... kayıtlarında dava konusu döneme ilişkin sigorta kaydının bulunmadığı, davacı asilin adına kayıtlı şirket olduğu ve dava konusu işi yaparken adına kayıtlı şirket vasıtasıyla başka işler de yaptığı, tanık beyanları da dikkate alındığında taraflar arasındaki ilişkinin eser sözleşmesi niteliğinde olduğu ve iş sözleşmesinin belirleyici unsurlarından olan bağımlılık unsurunun bulunmadığı, taraflar arasında işçi-işveren ilişkisinin bulunmadığı ve uyuşmazlığın çözümünde genel mahkemelerin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
    Dosya kapsamından davacının, ... Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan ... Harikalar ... Projesinin, su kayağı tesislerinin ihalesini alan davalı ile projenin harita, aplikasyon ve kubaj hesabı işlerinin yapımı konusunda anlaştıkları, davacının da iş bu dava ile anlaşma gereğince edimlerini yerine getirdiğini ancak davalının anlaşmayı 2013 yılının Mayıs ayında sonlandırdığını, davalının ödemesi gereken ücretleri, ... katkı payı ve diğer ücretleri ödememek için iş akdini keyfi olarak feshettiğini, anlaşma gereği bütün işlerin Mayıs 2013 tarihine kadar yapıldığı bu tarihten sonra akdi tek taraflı feshettiğinden işi neticelendiremediğini halen davalıdan 41.651.-TL alacağının bulunduğunu iddia ederek söz konusu alacağın tahsilini talep ettiği anlaşılmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununun 1/II maddesinde “Bu Kanun, 4. maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır” hükmüne yer verilmiştir. Buna göre bir uyuşmazlığın iş mahkemesinde görülebilmesi için taraflar arasında işçi ve işveren ilişkisi bulunması ve davanın bu ilişkiden kaynaklanması gerekmektedir.
    4857 sayılı İş Kanununun 8. maddesinin birinci fıkrası uyarınca “İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Ücret, iş görme (emek) ve bağımlılık iş sözleşmesinin belirleyici unsurlarıdır.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesinde iş mahkemelerinin görevi, “İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan uyuşmazlıkların çözülmesi” olarak belirlenmiştir, işçi sıfatını taşımayan kişinin talepleriyle ilgili davanın, iş mahkemesi yerine genel görevli mahkemelerde görülmesi gerekir.
    Somut olayda; harita mühendisi olan davacının davalı ile ... Harikalar ... Projesinin harita, aplikasyon ve kubaj hesabı işlerinin yapımı konusunda anlaştıkları, davacının kendisine ait şirketi bulunduğu ve başkacada işler aldığı serbest harita mühendisi olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmaktadır, davalı işveren olmadığı gibi davacıda işçi olmayıp serbest şekilde çalışan kendi iş yeri olan harita mühendisidir. Bu nedenlerle davacı ile davalı arasında yapılan sözleşme hizmet akti sözleşmesi olarak değerlendirilemeyecektir. Bu halde taraflar arasında işçi-işveren ilişkisi bulunmadığı anlaşıldığından uyuşmazlığın genel görevli hukuk mahkemelerince çözüme kavuşturulması gerekecektir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 10/11/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi