20. Hukuk Dairesi 2016/8921 E. , 2016/10543 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... 2. Asliye Hukuk ve ... 2. Aile Mahkemesi Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, nüfus kaydının düzeltilmesi istemine ilişkindir.
... 2. Asliye Hukuk Mahkemesince; uyuşmazlığın davalı ... ve .."in nüfus kaydında anne ve babalarının birlikte değiştirilmesine yönelik olduğundan soybağı hükümlerine göre aile mahkemesi tarafından çözülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
.... 2. Aile Mahkemesince ise uyuşmazlığın soybağını ilgilendirmediği, nüfus kayıt düzeltim davası olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
Somut olayda, davacılar vekili özetle; ......"in davacıların halası olduğunu, 01/02/2012 tarihinde vefat ettiğini, hiç doğum yapmadığını, ...."in ilk evliliğini ....... ile yaptığını ve bu evliliği esnasında evlatlık olarak aldığı bir çocuğu ... ismi ile nüfusuna geçirdiğini, ikinci evliliğini ... ... ile yaptığını ve evlatlık olarak aldığı bir çocuğu ... ismi ile kendi çocuğu gibi nüfusuna geçirdiğini, ..."in aslında ..."nun çocuğu olduğunu, ... hamile iken eşinden ayrıldığı için ... ..."in....i kendi çocuğu gibi nüfusuna kaydettirdiğini, davacılar müteveffa ......."in mirasçıları olduğundan zarar görmemeleri için ....."in çocukları olmayan ... ve ..."in nüfustan çıkartılarak, nüfus kaydının gerçeğe uygun olarak düzeltilmesini talep etmiştir.
Öncelikle çözümlenmesi gereken husus; davanın soybağının reddi - babalık veya nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davası olup olmadığıdır. Bilindiği üzere, soybağı birbirinin soyundan gelen kişiler arasındaki ilişkiyi ifade ettiğinden bu kavram içerisinde kan bağının yanında hukuki münasebetin de bulunması, diğer bir ifadeyle kan bağının hukuk düzeninin aradığı koşullar içerisinde oluşması zorunludur. Türk Medenî Kanununun 282. maddesi uyarınca, çocuk ile ana arasında soybağı doğumla, baba ile arasında soybağı ise ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur, ayrıca, kısaca af kanunları olarak nitelendirilen bir evlenme aktine dayanmayan birleşmelerden doğan çocukların neseplerinin düzeltilmesine ilişkin kanunlara göre de soybağı düzeltilebilir. (HGK 30.01.2008 gün 2008/2-36-47 sayılı kararından)
Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kendiliğinden kurulur ve tesisi için herhangi bir hükme gerek bulunmadığından, çocuğun annesi ile soybağı ilişkisinin kurulması değil, çocuğu doğuran kadının kim olduğunun tespiti dava konusu edilebilir.
Davalılar ile anne... arasındaki soybağı TMK"nın 282. maddesine göre kurulmuştur. Çünkü, doğuran kadın anadır ve çocuk ile ana arasındaki soybağı doğumla kendiliğinden kurulur. Ancak, anne yönünden doğuran kadının kim olduğunun tespitine ilişkin dava gündeme gelebilir. Bu nedenle herhangi bir sebeple çocuğun kendisini doğuran kadının dışında bir başka kadının nüfus kütüğüne yazılmış olması, çocuk ile kadın arasında soybağı kurulduğu anlamına gelmeyecektir. Ancak, sözkonusu yanlış kaydın düzeltilmesi, soybağı davaları ile değil açılacak kayıt düzeltme davası sonucunda gerçekleşecek (MK m. 39) ve bu dava her türlü delil ile ispat edilebilecektir.
Gerçek annenin tespit edilmesi sonrasında ise babalık karinesine dayalı olarak babanın belirlenmesi mümkündür. TMK hükümlerine göre soybağının reddi davası ancak babalık karinesi kapsamında yer alan, dolayısıyla babalık karinesinden faydalanan çocukların soybağının ortadan kaldırılmasını ifade eden bir davadır. Babalık karinesinden faydalanma sözkonusu olmaksızın kocanın nüfus kütüğüne kaydedilen çocukla koca arasında soybağının kurulması sözkonusu olmadığı için böyle bir duruma çocuk ile koca arasında soybağının bulunmadığını tespitine yönelik olarak açılacak dava, soybağının reddi davası değil, yanlış kaydın düzeltilmesi amacına yönelik kayıt düzeltme davasıdır.
Dava bu niteliğiyle bir nesep davası olmayıp, hatalı yapılan nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkindir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesi uyarınca nüfus kaydının düzeltilmesine yönelik olan ve Türk Medenî Kanununun 282 ve devamı maddelerinde düzenlenen soybağı kurulmasıyla ilgisi bulunmayan davanın genel hükümlere göre ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince .... 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 11/11/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.