Davacı, tedavi giderinin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Dava, davalı Kurumdan malullük aylığı alan davacının sarfettiği tedavi giderinin davalı Kurumdan tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece istemin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Davanın yasal dayanağı harcamanın yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 1479 " sayılı Yasa"nın Ek 11. Maddesi olup anılan madde de malüllük aylığı almakta olanların sağlık yardımlarından yararlanmaları, sağlık hizmetinin Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, mahalli idareler, Üniversiteler, Kamu iktisadi teşebbüslerine ait sağlık tesisleri ile gercek ve tüzel kişilerden satın alınmak suretiyle yürütüleceği, ek 17. maddesine yatarak ve ayakta yapılan tedavilerinin fiyatlandırılmasının tesbitine ilişkin usul ve esasların Kurumca belirleneceği, sağlık hizmetlerinin gerektiği giderlerin Sağlık Bakanlığının yataklı tedavi kurumları için belirlediği fiyat tarifesini geçemeyeceği, 18. Maddesinde ise sağlık sigortası yardımlarının şekil ve şartlarının, kurumca devam edecek bedel tesbitine ilişkin esasların yönetmelikle düzenleneceği bildirilmiştir.
3.8.2005 tarihli Bağ-Kur Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliğinin 7. Maddesinde sağlık sigortası yardımlarından faydalanan sigortalı ve hak sahiplerinin özel bir sağlık kurumunda yatırılarak tedavi altına alınması halinde, vakanın aciliyeti raporla belgelenmek ve bu rapor Kurum tarafından kabul olunmak şartıyla, bu sağlık kurumlarında yapılan tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığına bağlı yataklı tedavi kurumlarında yapılacak Muayene Tahlil- Müdahale- Ameliyat ve Tedavilere Ait Fiyat Tarifesi üzerinden (Mali Yıl Bütçe Talimatı Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi) hesaplanmak suretiyle ödeneceği, 17. Maddesinde hizmet satın alınan sağlık kurum ve kuruluşlarında yatarak sağlanan tedaviler sonucu doğan ilaç bedellerinin tamamının Kurumca ödeneceği 18. Maddesinde hayati öneme haiz oldukları resmi sağlık kurumu tarafından hastalığı ile ilgili ihtisas dalı raporuyla belgelenmek kaydıyla yurt içi ruhsatlı ilaçların dışında kalıp sağlık Bakanlığı tarafından yabancı tıbbi müstahzarlar ruhsatnamesi ile ithal müsadesi verilen ilaçların yurt dışından getirtilen ilaçların bedellerinin 17. ve 19. maddelerindeki esaslara göre ödeneceği, yurt dışından getirtilen ilaçların bedellerinin alış tarihlerindeki fiyatın aynı tarihteki döviz satış bedeli üzerinden hesaplanacağı, kullandırılması Sağlık Bakanlığının özel iznine tabi olan ilaçların bu Bakanlığın belirleyeceği fiyat usul ve esaslar dahilinde ödeneceği, 23. maddesinde ortez-protez bedelleri ile tedaviler süresince kullanılan iyileştirme vasıtalarının cins ve miktarı ile ödenecek bedellerinin her yıl yayımlanan Bütçe Uygulama Talimatlarında belirlenen fiyatlar ve diğer Sosyal Güvenlik Kurumlarının uyguladığı fiyatlar dikkate alınarak kurumca belirlenen esaslar dahilinde ödeneceği, 16. maddesinde sağlık sigortasından faydalananlardan yatarak tedavi görenlerin yatak tahsisine ait sınıf belirlenmesinin bulundukları basamağa göre yapılacağı ve sağlık karnelerinde belirleneceği bildirilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden 2002 yılında "hepatit C"ye bağlı karaciğer sirozu" olan davacının davalı Kurumdan malulen emekli olduğu, karaciğer transplantasyonu için listeye alındığı, 11.4.2007 tarihinde uygun kadavra donör"ün bulunması üzerine acil olarak Florence Nightıngale Hastanesine yatarak karaciğer transplantasyonu yaptırdığı ve hastaneye dosyadaki faturadanda anlaşılacağı üzere KDV dahil olmak üzere toplam 115.000.00 TL ödediği, davalı kurumca davacıya hastanede kullanılan ilaçlar, organ nakli operatör ücreti, aneztezi uygulamaları dahil yoğun bakım ve algoloji dışlanmak suretiyle biokimya laboratuvarı tetkikleri, ultrason tetkikleri, poliklinik muayene, mikrobiyoloji tetkikleri, tıbbi malzeme, cerrahi yoğun bakım, diabet, kardiyoloji konsultasyon, servis-oda hizmeti, cerrahi ücretlerinin bir kısmının ödenebileceğinin bildirilmesi üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Somut olayda donör bekleyen davacının kadavra donör bulunması üzerine adı geçen hastaneye yatarak karaciğer transplantasyonu yaptırması şeklinde gelişen vakanın acil olduğu, davacıya yapılan tüm tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığına Bağlı Yataklı Tedavi Kurumlarında Yapılacak Muayene-Tetkik- Tahlil-Müdahale- Ameliyat ve Tedavilere ait Fiyat Tarifesi (Mali Yıl Bütçe Uygulama Talimatı Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi) üzerinden hesaplanmak suretiyle, kullanılan ilaçların tamamının Yönetmeliğin 17. ve 18. maddesindeki esaslara göre, ameliyat sırasında ve sonrasında kullanılan ortez veya protez var ise bunlarında yine yönetmeliğin 23. Maddesinde belirtilen esaslar dahilinde ödenmesi gerekecektir.
Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda yalnızca davalı kurumca ödenebileceği kabul edilen tedavi gideri ve miktarı üzerinde inceleme yapılmış ve kurumca hatalı hesaplanan miktarın bulunmasıyla yetinilmiş, davalı kurumca ödenmeyeceği bildirilen tedavi giderleri ile ilgili bir inceleme yapılmadığı gibi hesaplamaların hangi tarifeye göre yapıldığı raporda açıklanmadığından denetimede müsait olmayıp bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek içerik ve nitelikte bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Yapılacak iş; kadavra donörden karaciğer transplantasyonu yapılması halinde böyle bir ameliyatta kadavra donerden karaciğerin çıkarılıp davacıya takılması şeklinde cereyan eden müdahalede ameliyat ekibinde bulunması gereken uzman doktor, hemşire, teknisyen vs. personel sayısını, bu ameliyatı yapan ekibe 11.4.2007 tarihinde ödenmesi gereken ücreti, kullanılan ilaçların ve tıbbi malzemelerin fiatlarını Sağlık Bakanlığından sormak, gastroenteroloji uzmanı, genel cerrahi uzmanı ve sağlık giderleri konusunda uzman bir hukukçu bilirkişi seçilerek faturada yazılı tedavi giderlerinin davacının tedavisi ile ilgili olup olmadığı belirlenerek Sağlık Bakanlığına Bağlı Yataklı Tedavi Kurumlarında Yapılacak Muayene Tetkik-Tahlil- Müdahale Ameliyat ve Tedavilere Ait Fiyat Tarifesi ( Mali Yıl Bütçe uygulama Talimatı Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi) esas alınmak suretiyle davacının talep edebileceği tedavi gideri alacağını hesaplattırılıp çıkacak sonuca göre bir karar vermektir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 12.3.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.