Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/12366
Karar No: 2009/3754
Karar Tarihi: 12.3.2009

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2008/12366 Esas 2009/3754 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2008/12366 E.  ,  2009/3754 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Eskişehir İş Mahkemesi
    TARİHİ : 20/03/2008
    NUMARASI : 2005/479-2008/324

    Davacılar, murisinin iş kazası  sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin  kısmen  kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalılardan A.A.Ş. Vekilinece duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz konusu hükme ilişkin dava, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hallerden hiçbirine uymadığından Yargıtay incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    1-Dava,  iş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerinin uğradıkları maddi ve manevi zararın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece anne F.G.ve baba İ.G.hakkındaki maddi tazminat istemlerinin  kabulüne, kardeşlerin maddi tazminat istemlerinin reddine, tüm davacıların manevi tazminat istemlerinin aynen kabulü ile davalı A.A.Ş."den tahsiline, davalı işveren S.Yapı İnşaat Sanayi Tic AŞ."ne yönelik davanın kusuru bulunmadığından reddine karar verilmiştir.
    Zararlandırıcı olaya maruz kalan işçinin işvereni  davalı S.Yapı İnşaat  Sanayi AŞ petrol istasyonunun inşaat revizyonunu üstlenmiştir. LPG tankının bakım ve revizyonu ise diğer davalı A. AŞ tarafından yapılmakta olup A.AŞ’nin teknik servis elamanı İ.U. olay günü tankın bakımını yaparken sızan gaz nedeniyle çıkan yangının  10-11 metre ileri de istirahatte olan işçilerin kaldığı barınağa  sirayet etmesi nedeniyle davacılar murisi çıkan  yangın sonucu yaralanarak  kaldırıldığı hastaneden ölmüştür.
    Yerel Mahkemenin hükmüne esas aldığı  22.12.2007 günlü bilirkişi raporunda; olayda kazaya karışan davalı  A.AŞ’nin %90 ve bu davalının çalışanı teknik servis sorumlusu İ. U.ın %10 oranında kusurlu olduğu, davalı işverenlik ile ölen işçisinin  kusursuz olduğu belirtilerek, davalı işverenin işçiler için güvenli ortam sağlanmasından sorumlu olması gerekir ise de yapılan tehlikeli  ve teknik  çalışma konusunda bilgilendirilmediğinden  kusur verilmediği belirtilmiştir.
    İnsan yaşamının kutsallığı çevresinde işveren, işyerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlü olduğu İş Kanununun 77.maddesinin açık buyruğudur.
    Oysa hükme dayanak alınan bilirkişi raporunda; bilirkişi, İş Kanununun 77.maddesinin öngördüğü koşulları göz önünde tutarak ve  işverenin petrol istasyonu işyerinde işçilerin barınması  için temin ettiği barınağın yangın vb. gibi  olaylara karşı önlem alınıp alınmadığına ve LPG tankının oluşturabileceği tehlikeye göre konuşlandırılıp konuşlandırılmadığına, raporda işverenin sorumluluğu kabul edilmekle birlikte kusur verilmemesine  ve  ölen işçi ile aynı barınakta kalan ve olayda yaralanan A. C.’nin aynı mahkemeye açtığı 2006/29 Esas sayılı derdest dosyada alınan  13.8.2007 tarihli kusur  raporunda işçilere kullandırılan barınağın yanlış yere konuşlandırıldığından, elektirik sızdırmazlığı yapılmadığından ve yaşama elverişli olmadığından bahisle işveren S.Yapı İnşaat Sanayi tic AŞ ‘ye %20 kusur da verilmiş olmasına göre, özellikle işçilerin kalması için yapılan barınak için  işyerinde uygulanması gereken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü"nün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin, işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranı hiç bir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde, saptamadıkları anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, kusur raporunun, İş Kanununun 77.maddesinin öngördüğü koşulları içermediği giderek hükme dayanak alınacak nitelikte olduğu söylenemez.       
    Mahkemece yapılacak iş; işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında uzman bilirkişilere konuyu yeniden yukarıda açıklandığı biçimde inceletmek, mahkemenin hükme esas aldığı kusur raporunda sorumluluğu kabul edilen işverenin kusur oranını tespit ettirmek suretiyle tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonuca göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın ve özellikle,  işverenin sorumluluğu tartışılmadan, inandırıcı güç ve nitelikte olmayan ve 77. maddenin öngördüğü koşulları içermeyen kusur raporunun hükme dayanak alınmak suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    2-Mahkemenin kabulüne göre de davacılar murisinin 24.12.2004 tarihli kazadan önce 23.1.2003-23.8.2004 tarihleri arasında askerlik görevini  yaptığı davacılar vekilinin ibraz ettiği faks suretindeki terhis belgesinden anlaşıldığı halde mahkemece ilgili  askerlik şubesinden bu faks belgesindeki bilgiler istenilmeden murisin  askerlik yapmadığının kabulü ile askerlik süresi düşülerek  maddi tazminatın  hesaplattırılması da hatalı  olmuştur.
    O halde, davalı A.AŞ.’nin temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozmanın niteliğine göre davacının  sair temyiz itirazlarının  incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 12.3.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi