3. Hukuk Dairesi 2017/3855 E. , 2017/7550 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki tahliye davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davalının, müvekkilinin malik ve kiralaya veren olduğu .... adresindeki 78 ve 80 no"lu dükkanlarda 01/08/2014 başlangıç tarihli yazılı kira sözleşmesi gereği kiracı olduğunu, kira sözleşmesinin özel şartlar kısmında, kiraya verenin izin ve muvafakati olmadıkça kiralananın bir şahsa kısmen veya tamamen devir edilemeyeceği, kiralanamayacağı ve başkalarına kullandırılamayacağının hükme bağlandığını ancak davalının, 07/11/2014 tarihinde ..... adıyla şirket kurarak şirketin faaliyetini müvekkilinin izni olmadan kiralananda sürdürmeye başladığını, müvekkilinin bu durumun farkına vardıktan sonra 12/02/2015 tarihinde davalıya ihtarname keşide ederek sözleşmeye aykırılığın giderilmesi için davalıya 15 gün süre verdiğini ancak davalının sözleşmeye aykırılığı gidermediğini beyanla kiralanan dükkanların tahliyesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, kira ilişkisinin devri veya kiralananın kötüye kullanıldığının tespit edilemediğinden bahisle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Türk Borçlar Kanunu"nun 316.maddesi hükmü uyarınca kiracı kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranması durumunda sözleşmeye aykırılık nedeniyle tahliyesine karar verilebilmesi için kiraya verenin konut ve çatılı işyeri kirasında kiracıya en az otuz gün süre vererek aykırılığın giderilmesini, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceğini yazılı olarak bildirmesi ve tanınan bu süre içerisinde de akde aykırılığın giderilmemiş olması gerekir.
Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.
Somut olayda; davacı ile davalı arasında imzalan 01/08/2014 başlangıç tarihli on yıl süreli kira sözleşmesi ile dava konusu iki adet dükkanın kiralandığı hususunda uyuşmazlık yoktur. Davacı 12/02/2012 keşide ve 16/02/2012 tebliğ tarihli ihtarname ile belirtilen akde aykırılığın tebliğden itibaren 15 gün içerisinde giderilmesi aksi halde tahliye davası açılacağı davalıya bildirilmiştir.Yukarıda anlatılan hususlar doğrultusunda konut ve çatılı işyeri olan dava konusu kiralanan taşınmazda kiracıya en az otuz gün süre verilerek aykırılığın giderilmesinin talep edilmesi gerekirken davacı kiraya veren tarafından keşide edilen ihtarname ile akde aykırılığın giderilmesi için 15 gün süre verilmiştir. Bu durumda akde aykırılık nedeniyle tahliye davası açma şartları gerçekleşmediğinden istemin reddine karar verilmesi gerekirken işin esası incelenerek yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değil ise de, bu yüzden kararın bozularak yeniden yargılama yapılmasında yarar görülmediğinden sonucu itibariyle doğru olan hükmün değiştirilen bu gerekçe ile 6100 Sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK"nın 438.maddesi gereğince düzeltilerek ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun Geçici Madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nun 440. maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.05.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.