Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/24144
Karar No: 2018/25700
Karar Tarihi: 28.11.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/24144 Esas 2018/25700 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı, İş Mahkemesi'nde açılmış olan davayı kaybetmiş ve bu kararı temyiz etmiştir. Davacı, 13/06/1989 tarihinde özel idareye mevsimlik işçi olarak başlamış, 02/02/2001 tarihinden sonra ise daimi işçi olarak çalışmıştır. Davacı, intibakının hatalı yapıldığını iddia ederek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla işçilik alacağı talep etmiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Dava, devam eden bir işçilik alacağı davasıdır ve taraflar arasında davalı tarafın kim olduğu konusunda uyuşmazlık vardır. Davacı, İl Özel İdaresinde çalışırken daha sonra davalı Bakanlığa bağlı il müdürlüğüne naklen atanmıştır. Davacının çalıştığı kurum 6360 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmeden önce değiştiği için, devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu bu konuda bir işlem yapmamıştır. Bu durumda, taraf sıfatı bulunmayan İl Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yönünden husumetten red kararı verilmesi gerekirken, hüküm kurulması hatalı olmuştur. Kararda geçen kanun maddeleri ise şöyledir: 636
22. Hukuk Dairesi         2017/24144 E.  ,  2018/25700 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 13/06/1989 tarihinde özel idareye devredilen köy hizmetlerinde mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladığını, 02/02/2001 tarihinden sonra daimi işçi olarak çalışmalarını sürdürdüğünü, 01/11/2011 tarihinden itibaren diğer davalı Bakanlığa bağlı işyerinde çalışmaya başladığını, davacının mevsimlik işçilikten daimi işçiliğine geçirilirken intibakının hatalı yapılması nedeniyle haklarının eksik ödendiğini ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla iddia ettiği bir kısım işçilik alacağının davalılardan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılar vekilleri davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Davalı Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temyizi Yönünden;
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine ve özellikle temyiz sebeplerine göre davalı Bakanlık vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.

    2-Davalı İdarenin Temyizine Gelince;
    Taraflar arasında davalı taraf sıfatının belirlenmesi konusunda uyuşmazlık mevcuttur.
    12.11.2012 tarihli 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmialtı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1. maddesinin 1. fıkrası ile sayılan illerde büyükşehir belediyesinin kurulduğu, 2. fıkrasında ile ... ili dahil on dört büyükşehir belediyelesinin sınırlarının il mülki sınırları olduğunun belirtildiği, 5. fıkrasında ise bu sayılan illerdeki il özel idarelerinin kaldırıldığı, yürürlük başlıklı 36. maddesinde de kanunun bu hükümlerinin ilk mahalli idareler seçiminde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Anılan Kanunun kabul edildiği tarihten sonraki ilk mahalli idareler seçimi ile yürürlüğe girmesiyle ... İl Özel İdaresini tüzel kişiliği dava açılmadan önce sona ermiştir.
    6360 sayılı Kanun"un 3. maddesinin 2. fıkarsıyla; mevzuatla il özel idarelerine yapılan atıflar bu Kanun kapsamında tüzel kişiliği kaldırılan il özel idareleri için ilgisine göre Bakanlıklara, Bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, Hazineye, valiliklere, büyükşehir belediyelerine ve bağlı kuruluşlarına veya ilçe belediyelerine yapılmış sayılacağı, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerine 22.02.2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve diğer mevzuatla verilmiş olan yetki, görev ve sorumluluklar ilgisine göre bu kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılacağı ve yerine getirileceği, söz konusu il özel idarelerinin mahkemelerde süren davaları ile il özel idaresi olarak faaliyet gösterdikleri dönem ve yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda muhatap, devir işleminin yapıldığı ilgili kurum ve kuruluş olduğu açıkça düzenlemiştir. Bu durumda kaldırılan il özel idareleri hakkındaki davaların ilgilisine göre devredildiği kurum ve kuruluşa yöneltileceği tartışmasızdır. Somut uyuşmazlıklarda il özel idaresine karşı açılan davalarda öncelikle dava konusunu oluşturan faaliyet ve işlemlerle ilgili konuların hangi kurum ve kuruluşlara devredildiği ve devralanın tüzel kişiliğinin de bulunup bulunmadığı belirlenerek davalı sıfatının kime yöneltileceğinin tespiti gerekir.
    Tüzel kişiliği sona ... il özel idarelerinin devir, tasfiye ve paylaştırılma işlemlerini düzenleyen 6360 sayılı Kanun"un Geçici 1. maddesinin 1. fıkrasında; devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere vali tarafından, bir vali yardımcısının başkanlığında, valinin uygun göreceği kurum ve kuruluş temsilcilerinin ve ilgili belediye başkanlarının katılımıyla devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu kurulacağı bu komisyona yardımcı olmak üzere valinin görevlendirmesi ile alt komisyonlar da kurulabileceği, 4. fıkrasında bu kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idareleri; personelini, her türlü taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçlarını bu Kanun"un yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde valiliğe bildireceği, bu idarelerin taşınmazlarının satışı, tahsisi ve kiralanması, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, her türlü imar uygulaması (inşaat ruhsatı hariç), iş makineleri ve diğer taşıtların satışı ile borçlanmaları İçişleri Bakanlığının onayına bağlı olduğu, 5. fıkrasında ise tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesine karar verileceği, devir işlemi, yapılacak ilk mahalli idareler genel seçimi tarihinde uygulamaya konulacağı Maliye Hazinesine devredilen taşınmazlar Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla kullanmakta olan kurumlara tahsis edilmiş sayılacağı Hazinenin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca, bu Kanun"un 1. maddesiyle tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerine, belediyelere ve köy tüzel kişiliklerine tahsis edilmiş olanlar; kuruluş kanunlarıyla kendilerine verilen kamusal nitelikteki görevleri yerine getirmeleri amacıyla ve komisyon kararıyla; ilgisine göre Bakanlıklara, Bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşlarına, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir belediyelerinin bağlı kuruluşlarına ve ilçe belediyelerine tahsis edilmiş sayılacağı düzenlenmiştir.
    Bu düzenlemeler kapsamında devir öncesi doğan ve bir kurum ve kuruluşa devredilemeyen işçilik alacaklarının tahsili için açılan davalarda taraf sıfatının kime ait olduğu konusunda anılan kanunda bir düzenleme bulunmamaktadır. Devir, tasfiye ve paylaştırma komisyon kararı ile il özel idaresinin devir öncesi borçlarının hangi kuruma devredildiğinin belirlenerek davalı taraf sıfatının borcu devralan bu kurum veya kuruluş olduğunun tespiti gerekmektedir.
    Somut olayda, davacı ... İl Özel İdaresinde çalışırken 6111 sayılı Kanunun 166. maddesi gereğince ve 28/10/2011 tarihli Valilik onayıyla davalı Bakanlığa bağlı ... İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 14/11/2011 tarihinde naklen atanmıştır. ... İl Özel İdaresinin tüzel kişiliği ise davacının naklen atandığı tarihten sonra, ancak dava açılmadan önce sona ermiştir. Davacı davanın açıldığı tarihte davalı Bakanlığa bağlı il müdürlüğünde çalışmaktadır. Davacının çalıştığı kurum 6360 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce değişmiş olup, devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu tarafından bu kanundaki düzenlemeler kapsamında yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. Bu duruma göre, taraf sıfatı bulunmayan ... Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı yönünden husumetten red kararı verilmesi gerekirken hakkında hüküm kurulması hatalı olmuştur.
    Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılardan ..."na iadesine, 28.11.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi