Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/2846
Karar No: 2013/6598
Karar Tarihi: 09.04.2013

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2013/2846 Esas 2013/6598 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalıya kasten yaralama nedeniyle maddi ve manevi tazminat talep etmiştir. Davalı ise sözleşmeye aykırılık nedeniyle alacak istemindedir. Asıl dava kısmen kabul edilmiş, karşı dava reddedilmiştir. Davacı, ıslah dilekçesiyle istemi artırmıştır. Ancak ıslah, zamanaşımına uğramış ve muvafakat alınmamıştır. Yargıtay, ıslahın ek dava niteliği taşımadığını, zamanaşımı defi dışında ıslaha karşı ileri sürülemeyecekler olduğunu belirterek, yerel mahkeme kararını bozmuştur. Ayrıca, aynı dava için sadece bir kez ıslah yapılabileceği, ikinci ıslahın ise mümkün olmadığı belirtilerek, kararın bu noktada da bozulması gerektiği ifade edilmiştir. Kararda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 176. ve 177. maddelerine değinilmiştir.
4. Hukuk Dairesi         2013/2846 E.  ,  2013/6598 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 05/03/2004 gününde verilen dilekçe ile maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine yapılan yargılama sonunda; Mahkemece asıl davanın ve karşı davanın reddine dair verilen 17/10/2012 günlü kararın Yargıtay’da duruşmalı olarak incelenmesi davacı-k.davalı vekili, duruşmasız olarak incelenmesi de davalı-k.davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle, daha önceden belirlenen 09/04/2013 duruşma günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davacı-k.davalı vekili Avukat Aliye.... ile karşı taraftan davalı-k.davacı vekili Avukat ... geldiler. Açık duruşmaya başlandı. Süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten ve hazır bulunanların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra taraflara duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyanın görüşülmesine geçildi. Tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre
    karşı davacı ..."nin kendi açtığı karşı davaya yönelik tüm temyiz itirazları ile davacı ... Taylan"ın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir. .
    2-Davacı Teyfîk Taylan"ın diğer temyiz itirazlarına gelince:
    Asıl dava, kasten yaralama nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın tahsiline, karşı dava ise sözleşmeye aykırılık nedeniyle alacak istemine ilişkindir.
    Yerel mahkemece, asıl dava yönünden dava dilekçesindeki istemin kısmen kabulüne ıslah edilen bölümün dava dilekçesinde fazlaya dair hakların saklı tutulmaması, davalının muvafakatinin olmaması ve ıslahın zamanaşımına uğraması nedeniyle reddine, karşı dava yönünden ise istemin kısmen kabulüne dair verilen karar, taraflarca temyiz edilmiştir.
    a)Davacı dava dilekçesinde, davalının kasten yaralama eylemi sonucu sakat kaldığını belirterek daimi iş göremezlik zararını istemiş, 13/4/2012 tarihli ıslah dilekçesi ile bu istemini 65066 TL olarak artırmıştır. 24/5/2012 tarihinde ikinci kez ıslah dilekçesi vererek dava dilekçesinde istenmeyen faiz alacağının tahsilini istemiştir. Davalı ıslah edilen kısmın zamanaşımına uğradığını, dava açarken fazlaya dair haklar saklı tutulmadığı için ıslah yapılamayacağını savunarak ıslah dilekçesine muvafakatlerinin bulunmadığını belirtmiştir.
    Yürürlükte bulunan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 176. maddesinde "Taraflardan her biri yapmış olduğu usul işlemlerinin bir kısmını ya da tamamını ıslah edebilir." Aynı kanunun 177. maddesinde; "tahkikatın sona ermesine kadar ıslah yapılabilir." biçiminde düzenleme yapılmıştır.
    Dava dilekçesinde belirtilen dava konusunun (müddeabihin) ıslah yolu ile artırılması ek dava niteliğinde olmayıp dava dilekçesinin kısmi ıslahı niteliğindedir. Yasada ayrıca düzenlenmiş olması ve kendine özgü kurallarının olması nedeniyle ıslah ek dava niteliğinde kabul edilemez. Bu nedenle, ancak davaya karşı ileri sürülebilecek zamanaşımı defi, ıslaha karşı ileri sürülemez, yerel mahkemece ıslah edilen bölümün zamanaşımına uğradığı yönündeki kabulü doğru olmadığı gibi dava dilekçesinde belirtilen miktarın ıslah ile artırılabilmesi için dava dilekçesinde fazlaya dair hakların saklı tutulmasına da gerek bulunmamaktadır. Şu halde 13/4/2012 tarihli ıslah yönünden istemin yazılı gerekçelerle istemin reddine karar verilmiş olması doğru değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.
    b)Faiz alacağına yönelik olarak yapılan 24/5/2012 tarihli ıslah dilekçesi aynı dava ile ilgili ikinci ıslah niteliğindedir. Aynı dava için ancak bir kez ıslah yapılabileceği ikinci ıslahın mümkün olmadığı ise gerek 6100 sayılı HMK gerekse yerleşik Yargıtay uygulamaları ile açıktır. Şu halde açıklanan husus gözetilmeksizin ikinci ıslah niteliğindeki talebin zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle reddine karar verilmiş olması da doğru değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda (2/a-b) bendinde gösterilen nedenle davacı ... yararına BOZULMASINA, karşı davacı ..."nin kendi açtığı karşı davaya yönelik tüm temyiz itirazlarının (l) nolu bentte açıklanan nedenlerle reddiyle bozma nedenine göre karşı davacı ..."nin asıl davaya yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve davacı-k.davalı yararına takdir olunan 990,00 TL duruşma avukatlık ücretinin davalı-k.davacıya yükletilmesine, temyiz eden davacı-k.davalıdan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 09/04/2013 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY YAZISI

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre dairemiz bozma kararına (2-a) bendine katılamıyorum. 09/04/2013






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi