Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/13665
Karar No: 2008/3452

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2007/13665 Esas 2008/3452 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2007/13665 E.  ,  2008/3452 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gaziantep 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 06/04/2007
    NUMARASI : 2005/1774-2007/123
     
    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine  karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin  reddine  karar vermiştir.     
    Hükmün davacı  vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi

    Dava, iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece  davanın reddine  karar verilmiştir.
    Mahkemece esas alınan kusur raporunda,  iş kazasının % 100 kaçınılmazlık nedeniyle oluştuğu  bildirilmiş olduğundan, mahkemece   kaçınılmazlık nedeniyle davalı işverenin kusuru  bulunmadığı gibi değerlendirme yapılmıştır.
    Kaçınılmazlık; hukuksal ve teknik anlamda; fennen önlenmesi mümkün bulunmayan başka bir anlatımla, işverence mevzuatın öngördüğü tüm önlemlerin alınmış olduğu koşullarda dahi önlenmesi mümkün bulunmayan durum ve sonuçları ifade eder.
    Bir olayın tamamen kaçınılmazlık sonucu meydana geldiğinin saptanması halinde hakim, işverenin sorumluluğunu, Borçlar Kanunu"nun 43. maddesini göz önünde tutarak hakkaniyet ölçüsünde saptamalıdır. İşçi-işveren arasındaki bu tür davalarda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının göz önünde bulundurulması halinde; işverene biraz daha fazla  sorumluluk verilmesi; sosyal hukuk devleti ilkesi gereği düşünülebilir. Yargıtay"ın yerleşik uygulaması da bu yöndedir.
    Oysa dava konusu olayda, 12.12.2002 tarihinde Suriye’de  meydana gelen trafik iş kazası nedeni ile Suriye makamlarınca resmi işlem yapılmadığı şeklindeki davacı anlatımı kabul edilerek dosya üzerinden alınan kusur raporunda olayda % 100 kaçınılmazlık bulunduğu görüşünün bildirildiği ve taraflarca rapora itiraz edilmediği anlaşıldığından, mahkemece   %100 kaçınılmazlık kabul edilmesi  yerinde ise de kaza sonucu meydana gelen zarar ile ilgili tarafların sorumluluğunu, Borçlar Kanunu’nun 43 maddesi de göz önünde tutularak % 60 iş verenin kusuru kabul edilerek, işverenin zararın bir kısmından sorumlu tutulması gerekirken, davalı şirketin kusuru bulunmadığı kabul edilerek davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya  aykırı olup bozma nedenidir.
    Diğer yandan  dava nitelikçe  Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından karşılanmayan maddi zararın  giderilmesi istemine ilişkindir.  Bu nedenle haksız zenginleşmeyi  ve mükerrer  ödemeyi önlemek için   Kurum tarafından sigortalıya bağlanan gelirin peşin sermaye değerinin belirlenen  tazminattan düşülmesi gerektiği Yargıtay"ın  yerleşmiş görüşlerindendir. Bu bakımından davanın niteliği gözetilerek öncelikle sigortalıya SSK tarafından iş kazası nedeniyle gelir bağlanıp  bağlanmadığının araştırılması gelir bağlanmış ise bağlanan gelirin peşin sermaye değerinin  tazminattan düşülmesi gelir bağlanmamış  ise bu yön  hak sahibinin  tazminat hakkını doğrudan  etkileyeceğinden sigortalıya gelir  bağlanması için SSK Başkanlığına karşı dava  açması için önel verilmesinde yasal zorunluluk bulunmaktadır.  
    Somut olayda  davacının SSK"ya  gelir bağlanması için müracaatta  bulunup bulunmadığı konusunda araştırma yapılmadığı dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş; davacıya  SSK tarafından sürekli iş göremezlik geliri bağlanıp bağlanmadığını araştırmak,  gelir bağlanmadığının tespiti hainde davacının SSK’na müracaatı  ve  giderek dava açması için önel vermektir.  Ayrıca kaçınılmazlık nedeni ile davalı işverenin % 60 oranında davacının ise  % 40 oranında kusurlu bulunduğu kabul edilerek % 22 maluliyet oranına göre hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan veriler dikkate alınarak bilirkişiye  zarar hesabı yaptırmak,  SSK tarafından bağlanacak gelirlerin hüküm tarihine an yakın PSD düşülerek  sonucuna göre karar vermekten ibarettir   
    Mahkemece  bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde  hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacının bu yönleri amaçlayan  temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 03.03.2003  gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi