Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/13162
Karar No: 2016/6531
Karar Tarihi: 13.06.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/13162 Esas 2016/6531 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı bankadan kredi kullanırken hesap komisyon masrafı alındığını ve bu kesintinin genel işlem koşullarına aykırı olduğunu savunarak 3.100 TL'nin kesinti tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte tahsilini talep etmiştir. Mahkeme, sözleşmenin tip sözleşmelerden olduğunu ve masraf alınmasına ilişkin hükmün genel işlem koşulu niteliği taşıdığını belirterek davanın kabulüne karar vermiştir. Karara davalı vekili itiraz etmiş ancak temyiz mahkemesince reddedilmiştir.
TBK'nın 20. maddesi uyarınca ticaret ortaklıkları, gördükleri hizmetlerin karşılığında ücret isteyebilirler. Ancak bu durumda, alınan ücretin hangi amaçla ve hangi zorunlu gider için alındığına ilişkin belge veya delilin sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde, sözleşmenin genel işlem koşullarına aykırı olduğu kabul edilir.
11. Hukuk Dairesi         2015/13162 E.  ,  2016/6531 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada ... Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 07/05/2015 tarih ve 2014/409-2015/245 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı Bankadan kullandığı kredi esnasında hesap komisyon masrafı alındığını, davalının ancak zorunlu masrafları ispatlamak şartıyla isteyebileceğini, müvekkiline bir bildirim yapılmadığını, kesintinin TBK"nın 20 vd. maddelerinde öngörülen genel işlem şartlarına aykırılık taşıdığını ileri sürerek şimdilik 3.100 TL"nin kesinti tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte tahsilini talep ve dava etmiştir. Davacı vekili ıslah dilekçesi ile talep sonucunu 6.000 TL"ye çıkarmıştır.
    Davalı vekili, sözleşmede dava konusu masrafın alınabileceğinin belirtildiğini, mevzuatta da yasal dayanağının bulunduğunu, TTK"nın 20"nci maddesi uyarınca gördüğü hizmetin karşılığı olarak tacirin ücret isteyebileceğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, taraflar arasında imzalanan sözleşmenin tip sözleşmelerden olduğu, sözleşmede yer alan masraf alınmasına ilişkin hükmün TBK"nın 20. maddesinde belirtildiği üzere genel işlem koşulu niteliği taşıdığı, sözleşme hükmünün davacının menfaatlerine aykırı olduğu, alınan masraflara ilişkin ispat yükünün davalı banka üzerinde bulunduğu, masrafların hangi zorunlu gider için ve hangi amaçla alındığına ilişkin herhangi bir belgenin veya delilin sunulmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, 6.000 TL"nin 08.07.2014 tarihinden itibaren işleyecek ticari avans faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, davacıdan tahsil edilen masraf kalemlerinin hangi gider için ve hangi amaçla alındığının davalı tarafından ispatlanamamış olmasına göre davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA,aşağıda yazılı bakiye 307,35 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 13/06/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi