Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/18202
Karar No: 2018/26473
Karar Tarihi: 06.12.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/18202 Esas 2018/26473 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, davalı işyerinde 2003-2012 yılları arasında çalıştıktan sonra haklı nedenle sözleşmeyi feshederek kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarını talep etmiştir. Mahkeme, delilleri ve bilirkişi raporunu dikkate alarak davayı kabul etti. Ancak, davalı Bakanlık kararı temyiz etmiştir. Yargıtay ise fazla çalışmanın ispatının yazılı belgeler veya tanıklarla mümkün olduğunu belirterek, davacının 2007-2012 yılları arasında haftada ortalama 18-23 saat fazla çalıştığını kabul ederek, mahkeme kararını bozmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu MADDE 19- İş Sözleşmesinin Feshi; MADDE 24- Kıdem Tazminatı; MADDE 59- Fazla Çalışma.
22. Hukuk Dairesi         2017/18202 E.  ,  2018/26473 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 17.01.2003-07.06.2012 tarihleri arası çalıştığını, iş sözleşmesini ücretlerinin ödenmemesi gerekçesi ile haklı nedenle feshettiğini beyanla kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarını talep etmiştir.
    Davalıların cevaplarının özeti:
    Davalı Bakanlık vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Davalı şirket davaya cevap vermemiştir.
    Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davalı Bakanlık tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Fazla çalışmanın yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Somut olayda, fazla çalışmanın ispatı konusunda, dosya içerisinde işyerindeki çalışma düzenini gösterir kayıt bulunmadığı, davacının fazla mesaisi tanık beyanlarına göre 2007-2011 yılları arası dönemde hafta içi beş gün bir buçuk saat ara dinlenme ile günlük dokuz buçuk saat, hafta içi üç gün tutulan nöbet nedeniyle ara dinlenme sonrası günlük on saat, cumartesi günü bir saat ara dinlenme ile yedi saat çalıştığı ve toplam haftalık seksen dört buçuk saat çalıştığı ve haftalık otuz dokuz saat fazla mesai yaptığı, 2011-2012 yılları arası dönemde ise hafta içi beş gün bir buçuk saat ara dinlenme ile günlük dokuz buçuk, nöbet tutulan iki gün için ara dinlenme sonrası günlük on saat olmak üzere haftalık yirmi iki buçuk saat fazla mesaisi hesaplanmış ise de dinlenen tanık beyanlarından davacının ayda bir cumartesi günü çalıştığı ve yirmi dört saat çalıştığı nöbet günleri için ara dinlenme ile günlük en fazla on dört saat çalıştığı kabul edilebileceği gözetilmemesi isabetli olmamıştır. Hal böyle olunca davacının tüm çalışma dönemi boyunca ayda bir cumartesi ara dinlenme sonrası yedi saat çalıştığı ve buna göre 2007-2011 yılları arası dönemde; hafta içi iki gün bir buçuk saat ara dinlenme ile günlük dokuz buçuk saat, hafta içi üç gün nöbet tutulan günlerde ara dinlenme sonrası günlük on dört saat çalışmaya göre haftalık ortalama on sekiz saat fazla çalışma yaptığı, 2011-2012 yılları arası dönemde ise; hafta içi üç gün bir buçuk saat ara dinlenme ile günlük dokuz buçuk saat, hafta içi iki gün nöbet tutulan günlerde ara dinlenme sonrası günlük on dört saat çalışmaya göre ortalama haftalık on üç buçuk saat fazla çalıştığı kabulü gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, 06.12.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.


















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi