Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/5437
Karar No: 2021/8663
Karar Tarihi: 20.09.2021

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2021/5437 Esas 2021/8663 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı ve davalı arasında bir kira sözleşmesi bulunmaktadır. Süre bitiminde, davalı kiraya veren kiralananı tahliye etmesi için davacıyı davet etti. Davacı kirayı tahliye etti ancak cezai şartlar nedeniyle borcu olduğu iddia edildi. Davacı, borcu olmadığı için menfi tespit davası açtı. Mahkeme, davacının kira süresinin bitiminden tahliye tarihine kadar 233 gün süre ile fazladan kullandığını, dolayısıyla davalı kiraya verenin kira sözleşmesi uyarınca ceza tahakkuk etme hakkına sahip olduğuna karar vermiş ve davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, bu kararı hukuka uygun bulmamıştır çünkü uyuşmazlık kira sözleşmesinden kaynaklanmaktadır ve görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir. İlgili kanun maddesi 6100 Sayılı HMK'nın 4/1-a maddesidir. Ayrıca, davalının ceza tahakkuk etme hakkına sahip olması için imzalanmış bir kira sözleşmesinin olması gerektiği de hatırlatılmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2021/5437 E.  ,  2021/8663 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı; davalı ... ile aralarında 13/05/2010 başlangıç tarihli ve 3 yıl süreli kira sözleşmesi imzalandığını, süre bitiminde davalı tarafın kiralanan büfenin tahliyesini istediğini, bu hususta kaymakamlıkça da tahliye kararı verildiğini, kaymakamlık yazısı üzerine 06/01/2014 tarihinde kiralananı tahliye ettiğini, kira süresinin bitim tarihi 13/05/2013 ile 31/07/2013 arası dönem için belediye tarafından düzenlenen ecrimisil ihbarnamesine konu ecrimisil bedelini ödediğini ancak belediye tarafından bu kez kira sözleşmesi hükmüne dayalı olarak 42.392,02 TL para cezası ile 31/07/2013 ile 06/01/2014 tarihleri arası dönem için ecrimisil talep edildiğini, kira sözleşmesinin sona ermesinden sonra kiralananı kullanımından kaynaklı borcu olmadığını, söz konusu cezai şart tutarının mahvına neden olacağını iddia ederek, borçlu olmadığının tespitini talep etmiştir.
    Davalı; davacının kiralananı süre bitiminde derhal tahliye etmesi gerekirken etmediğini, sözleşmede kira süresinin sonundan tahliye tarihine kadar geçen her gün için cari yıl kira bedelinin %1’i oranında ceza ödeneceğinin kararlaştırıldığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davacının kiralananı kira süresinin bitiminden itibaren tahliye tarihine kadar 233 gün süre ile fazladan kullandığı, bu dönem için imzalanmış bir kira sözleşmesi bulunmadığı, davalı kiraya verenin kira sözleşmesi uyarınca ceza tahakkuk etme hakkı olduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafça temyiz edilmiştir.
    1-01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı HMK"nın 4/1-a maddesine göre; “Kiralanan taşınmazların, 09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalarda” Sulh hukuk mahkemesi görevlidir. Mahkemelerin görevi kamu düzenine ilişkin kurallardan olup, yargılamanın her aşamasında istek üzerine, ya da re"sen gözetilmesi gerekir.
    Somut olayda; taraflar arasında 13/05/2010 tarihli yazılı kira sözleşmesi bulunmakta ve menfi tespit istemine konu borç, kira sözleşmesinde yer alan cezai şart hükmünden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla taraflar arasındaki uyuşmazlığın kira sözleşmesinden

    kaynaklandığı, belediyeye birtakım dönemlerde ecrimisil bedeli ödendiği iddiası bulunsa dahi bu hususun görevli mahkemece değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmesi gerektiği anlaşılmakla dava tarihi itibariyle görevli mahkeme Sulh hukuk mahkemesidir.
    Buna göre mahkemece; uyuşmazlığın kira sözleşmesinden kaynaklandığı ve görevli mahkemenin Sulh hukuk mahkemesi olduğu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    2- Bozma nedenine göre, davacının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün HUMK" nın 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenle davacının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK" nın 440. maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20/09/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi