Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1748
Karar No: 2018/27098
Karar Tarihi: 13.12.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/1748 Esas 2018/27098 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işverenin, davacı işçinin iş sözleşmesini haklı bir neden olmadan feshettiği ve davacının kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai ve hafta tatili alacaklarını talep ettiği bir alacak davasında, yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı Bakanlık tarafından sunulan ıslah dilekçesine karşı beyan ve itiraz hakkı tanınmadan karar verilmesi hatalı bulunmuştur. Ayrıca, fazla çalışma ve hafta tatili alacakları konusunda tarafların delilleri yetersiz olup, davacı tanık beyanlarına göre karar verilmesi doğru bulunmuştur. Mahkemenin davalı tarafın adını eksik yazması da hatalıdır. Kararın gerekçesi ise yapılan inceleme sonucunda verilmiştir.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu (4857 sayılı Kanun) madde 18, 19 ve 24; Hukuk Muhakemeleri Kanunu (6100 sayılı Kanun) madde 305.
22. Hukuk Dairesi         2016/1748 E.  ,  2018/27098 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 20.08.2009 tarihinde çalışmaya başladığını iş sözleşmesinin davalı işverence haklı neden olmaksızın feshedildiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai, hafta tatili alacaklarını talep etmiştir.
    Davalı cevaplarının özeti:
    Davalı Bakanlık vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Davalı .... Şirketleri, davacının ... İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda 25.02.2014 - 11.01.2015 tarihleri arasında temizlik işçisi olarak çalıştığını, tüm ücretlerinin eksiksiz olarak ödenip bir hak ve alacağının kalmadığını belirterek davanın reddini talep etmiştir
    Yerel Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davalılarca temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dosya kapsamına göre, ıslah dilekçesinin davalı Bakanlığa 11.11.2015 tarihinde tebliğ edildiği ancak davalı Bakanlığa ıslaha karşı beyanlarını bildirmek için verilen iki haftalık süre beklenmeksizin 17.11.2015 tarihinde davanın kısmen kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır. Mahkemece, davalı tarafa ıslah dilekçesine karşı beyan ve itiraz hakkını kullanma imkanı tanınması gerekirken, bu yön gözetilmeksizin davalının hukuki dinlenilme hakkı kısıtlanarak karar verilmesi hatalıdır.
    3-Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Fazla çalışmanın yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Hafta tatili ve genel tatil alacakları bakımdan da aynı ilkeler geçerlidir.
    Somut olayda, davacının fazla çalışması tanık beyanlarına göre hafta içi beş gün 06:30-19:00 saatleri arasında bir buçuk saat ara dinlenme ile haftalık toplam on saat fazla çalışma yaptığı kabul edilerek hesaplanmıştır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda, dosya içerisinde, işyerindeki çalışma düzenini gösterir işyeri kayıtlarının bulunmadığı ve davacının fazla çalışmalarının davacı tanık beyanlarına göre tespit edildiği görülmüştür. Dosya kapsamında dinlenen davacı tanığı ...’ın davacı ile menfaat birliği içinde olduğu bu nedenle beyanlarına itibar edilmemesinde isabetsizlik bulunmadığı, fazla çalışma hususunda beyanları karara esas alınan davacı tanığı ...’ın ise davacı ile tüm çalışma döneminde birlikte çalışmadıkları ve hesaplanan dönemin tamamında davacının çalışma koşullarını bilemeyeceği anlaşılmış olup davacının fazla mesaisinin davacı tanığı ...’ın davacı ile birlikte çalıştıklarını beyan ettiği süreyle sınırlı olarak ispatladığı kabulü gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    Diğer taraftan, dava dilekçesinde, davalı taraf olarak gösterilen, ... Milli Eğitim Müdürlüğünün tüzel kişiliği ve dolayısıyla taraf ehliyeti bulunmamakta ise de davalı tarafın yanlış gösterilmesi kabul edilebilir bir yanılgıya dayanmakta olup, dava dilekçesinin tebliği üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı vekili davaya katılarak davayı takip etmiş ve böylece taraf teşkili sağlanmıştır. Bu halde mahkemece, gerekçeli karar başlığında, davalının "Milli Eğitim Bakanlığı" şeklinde yazılması gerekirken, "...“ şeklinde yazılmış olması hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.12.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi