Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/15389
Karar No: 2018/27137
Karar Tarihi: 13.12.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/15389 Esas 2018/27137 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirkette çalışan davacı, darp girişimi ve hakaret nedeniyle işten çıkarılmış ve kıdem tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ile fazla mesai alacaklarını talep etmiştir. Mahkeme, davacının taleplerinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalının temyiz itirazları reddedilmiş ve fazla mesai ve genel tatil ücretlerinin davacı tanıklarının beyanlarına göre hesaplanması hatalı bulunmuştur. Bu nedenle, temyiz edilen karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: 4857 Sayılı İş Kanunu.
22. Hukuk Dairesi         2018/15389 E.  ,  2018/27137 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili,müvekkilinin, davalı şirket bünyesine bağlı köfte imalatı ile yiyecek satış reyonunda ustabaşı sıfatı ile 4857 sayılı İş kanununa tabi olarak 06.01.1991 yılından iş akdinin feshedildiği 12.04.2013 tarihine kadar aralıksız olarak belirsiz ve tam süreli hizmet akdi ile çalıştığını, müvekkilinin davalı işveren tarafından 12.04.2013 tarihinde davacının şahsına yönelik darp girişimi başta olmak üzere ağır ve kişilik haklarını zedeleyecek nitelikte hakaret edildiğini ve " defol git buradan seni bir daha gözüm görmesin" denmek suretiyle işten kovulduğunu beyanla kıdem tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil , ücret ile fazla mesai alacaklarını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, 1994"te emekli olarak müvekkili şirketten ayrılan davacının 2010 yılından itibaren davalı şirkette fasılasız çalışmaya başladığını, diğer yandan davacının iş yerinde sorunlu bir çalışan olduğunu, davacının iddiasındaki iş akdini haklı fesih nedeni olarak öne sürdüğü hakaret ve darp girişimine dair ... Cumhuriyet Savcılığı 2013/ 61779 E nolu soruşturma kapsamında sürmekte olduğunu, davacının işyerinde çalıştığı sürelerde başka bir iş aradığını ve ...- ... yerleşik ... Pazarı adlı bir işyerinde çalışmaya başladığını, bu iş yerinde çalışmak için 13.04.2013 gününden itibaren işe gelmediğini beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Fazla çalışmanın yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Yukarıda fazla çalışmanın ispatı konusunda anlatılan ilkeler, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılan çalışmaların ispatı açısından da geçerlidir.
    Somut olayda, Mahkemece, davacı tanıkları beyanlarına dayanılarak hesaplanan fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları hüküm altına alınmıştır. Ancak, davacı tanıklarından Murat "ın 2006 yılında işten ayrıldığını beyan ettiği dikkate alındığında, zamanaşımı savunması gereği hesaplamaya esas alınan dönem bakımından davacının çalışma düzenini bilmesi de beklenemez. Yine dinlenen tanıklardan Mehmet "in aynı işyerinde çalışmadığı dolayısıyla çalışma koşullarını bilemeyeceği anlaşılmaktadır. Bu halde, mahkemece, fazla mesai ve genel tatil ücretlerinin davalı tanık beyanlarına göre hesaplanması gerekirken açıklanan hususlar gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13/12/2018 tarihinde oy birliği ile karar verildi



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi