Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2904
Karar No: 2014/5695
Karar Tarihi: 24.03.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/2904 Esas 2014/5695 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalıya 180.000 TL'nin protokolde yazılı ödeme planı dahilinde ödenmesini kabul etmişti. Protokol gereği ödemeler tamamlanınca davalı, 3 adet daireyi müvekkiline devredecekti. Ancak davacılar, davalının iyi niyetli olmadığını belirterek, protokol hükümlerini yerine getirebilme kabiliyetinin kalmadığını ve davacıların protokole konu çekler nedeniyle davalıya borçlu olmadıklarının tespitine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, taşınmaz satış vaadi mahiyetinde olan protokolün hukuken geçersiz olduğunu belirterek, davanın kabulüne karar verdi. Davacıların, dava konusu 9 adet çek nedeniyle davalıya borçlu olmadıkları da tespit edildi. Kararda, Türk Borçlar Kanunu'nun 237. maddesi ve Türk Medeni Kanunu'nun 706. maddesi de açıklandı.
19. Hukuk Dairesi         2014/2904 E.  ,  2014/5695 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacılar vekili, müvekkili ... ile davalı şirket arasında akdedilen protokol gereği müvekkilinin davalıya 180.000,00 TL"yi protokolde yazılı ödeme planı dahilinde ödemeyi kabul ve taahhüt ettiğini, protokole göre ödemeler tamamlandığında davalının 3 adet daireyi müvekkili ..."a veya onun belirleyeceği kişilere devredeceğini ve bir araç üzerindeki haczin kaldırılacağını, ancak davalının iyiniyetli olmadığının sonradan ortaya çıktığını, zira davalının protokolden hemen sonra devretmeyi taahhüt ettiği taşınmazları teminat göstererek ve müvekkilinden aldığı çekleri bankaya tahsilat için sunarak bankadan kredi kullandığını, ayrıca davalının borçları nedeniyle söz konusu taşınmazlar üzerine haciz şerhleri işlendiğini, dolayısıyla davalının protokol hükümlerini yerine getirebilme kabiliyetinin kalmadığını belirterek müvekkillerinin protokole konu çekler nedeniyle davalıya borçlu olmadıklarının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, protokole konu taşınmazlar üzerine haciz şerhi konulmuş ise de bu durumun kesinlikle protokol hükümlerinin yerine getirilmesi kabiliyetinin ortadan kalktığı şeklinde yorumlanamayacağını, zira hacizlerin kaldırılma ihtimalinin olduğunu, ayrıca haciz şerhlerinin taşınmazların devrine engel olmadığını,ayrıca dava dilekçesinde konu bölümünde borçlu olunmadığının tespiti yönünde bir talepten söz edilmişse de sonuç ve istem bölümünde bu yönde bir talep olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece toplanan delillere göre;davaya konu edilen ""protokol"" başlıklı sözleşmenin belirlenmiş bir ücretin ödenmesi karşılığında belirlenmiş 3 adet taşınmazın devrini içerdiği, bu itibarla taşınmaz satış vaadi mahiyetinde olduğu, gayrimenkul satış vaadine ilişkin sözleşmelerin geçerlilik kazanmasının TBK"nın 237. ve TMK"nın 706.maddeleri uyarınca şekil şartlarına uyulması halinde mümkün olduğu, oysa söz konusu belgenin tapu sicil müdürlüğü veya noter tarafından düzenlenmediği, bu hali ile hukuken geçersiz olduğu, geçersiz sözleşmelerin ise taraflarına hak ve borç doğurmayacağı, bu durumda tarafların verdiklerini haksız iktisap kuralları gereğince geri isteyebilecekleri gerekçesiyle davanın kabulüne, davacıların dava konusu 9 adet çek nedeniyle davalıya borçlu olmadıklarının tespitine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 24.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi