10. Hukuk Dairesi 2016/18096 E. , 2017/2656 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilâmında belirtilen gerekçelerle bozmaya uyularak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Davacı Kurum, 25.08.2003 tarihinde meydana gelen iş kazası nedeniyle sigortalıya bağlanan gelir ve yapılan tedavi masrafı ve geçici iş göremezlik ödeneği ödemeleri yönünden oluşan Kurum zararının rücuan tahsilini talep etmiştir. Mahkemece verilen ilk kararda, davanın kısmen kabulüne 43.915,07 TL bağlanan ilk peşin sermaye değerinin onay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davacının geçici iş göremezlik ve hastane masraflarına ilişkin talebinin ise zamanaşımı nedeniyle reddine, karar verildiği, anılan kararın bozulması üzerine, bozmaya uyularak verilen son kararda ise tedavi masrafı ve geçici iş göremezlik ödeneği ödemelerinin davalıdan alınmasına karar verildiği, talep edilen gelir alacağı yönünden yeniden hüküm kurulmadığı anlaşılmaktadır.
Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak, yine, o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar. “Usuli kazanılmış hak” olarak tanımlayacağımız bu olgu; mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirdiği gibi, mahkemenin kararını bozmuş olan Yargıtay Hukuk Dairesince; sonradan, ilk bozma kararı ile benimsemiş olduğu esaslara usuli kazanılmış hakka aykırı bir şekilde, ikinci bir bozma kararı verilememektedir (09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, Hukuk Genel Kurulu’nun 12.07.2006 gün, 2006/9-508 E., 2006/521 sayılı kararı).
Mahkemenin, Yargıtay’ın bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına bir usuli kazanılmış hak doğabileceği gibi, bazı konuların bozma kararı kapsamı dışında kalması yolu ile de usuli kazanılmış hak gerçekleşebilir. (Prof. Dr. Baki Kuru, Usuli Müktesep Hak (Usule İlişkin Kazanılmış Hak) Dr. A. Recai Seçkin’e Armağan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları No. 351 Ankara, 1974, sayfa 395 vd.) Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Bozma kararına uymuş olan mahkeme kesinleşen bu kısımlar hakkında yeniden inceleme yaparak karar veremez. Bir başka anlatımla, kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur. (04.02.1959 gün ve 13/5 sayılı YİBK).
Mahkemenin, bozma ilamına uyulması ile eldeki davada talep edilen Kurum alacağının davalıdan tahsili gerektiği kanaati ile davanın kabulüne karar vermesi gerekirken, maddi hata sonucu davanın "kısmen" kabulüne karar vermesi, giderek, bozma ilamı ile eski hükmün ortadan kalktığı dikkate alınarak, yukarıdaki ilkeler de gözeterek talep edilen tüm Kurum alacağı hakkında yeniden infaza elverişli bir hüküm kurulması gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile talep edilen gelir alacağı yönünden karar verilmesine yer olmadığına yönelik hüküm tesisi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Ne var ki, bu aykırılıkların giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm bozulmamalı, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesi gereğince düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: Hüküm fıkrasının 1. bendinin tamamen silinerek yerine, "1-Davanın kabulü ile; 43.915,07 TL ilk peşin sermaye değerli gelirin 16.03.2006 tahsis onay; 1.020,10TL geçici iş göremezlik ödeneği ödemesi ve 1.072,11 TL hastane masrafının ayrı ayrı ödeme ve sarf tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine," yazılmasına ve hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 28.03.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.