Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/21977
Karar No: 2008/16312
Karar Tarihi: 21.10.2008

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2007/21977 Esas 2008/16312 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2007/21977 E.  ,  2008/16312 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ödemiş 1. Asliye Hukuk  (İş) Mahkemesi
    TARİHİ : 09/07/2007
    NUMARASI : 2005/349-2007/278

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 19.2.2004-1.8.2005 tarihleri arasında çalıştığının tespitiyle, işçilik alacaklarının tahsiline  karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalı SGK vekilinin tüm, davalı  işveren vekilinin  aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan  diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Dava, davacının davalı işverene ait işyerinde 19.02.2004-01.08.2005 tarihleri arasında geçen ve Kuruma bildirilmeyen çalışmalarının tespiti ile işçilik alacaklarının davalı işverenden tahsili istemine  ilişkindir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulü ile, davacının davalı işyerinde 19.02.2004-01.08.2005 tarihleri arasında aralıksız 523 gün çalıştığının, 147 günün bildirildiğinin  kabulüyle eksik bildirilen  376 günlük çalışmanın  tespitine bir kısım işçilik alacaklarının  davalı işverenden faiziyle tahsiline karar verilmiştir.
    Mahkemece hizmet tespitine ilişkin olarak verilen karar yerindedir. İşçilik alacaklarına ilişkin hükme gelince; İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir nedeni olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin Kanunun 24 ve 25. maddede yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve Kanunun 17. maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı söz konusu olacaktır. İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu için, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz.
    Diğer yandan fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay’ca hesaplanan toplam alacaktan hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır.  Gerçekten bir işçinin uzun süre ve her gün aynı şekilde günlük çalışma süresinin üzerinde fazla çalışma yapması hayatın olağan akışına uygun düşmez.  Fazla çalışma ücretinden indirimi öngören bir yasal düzenleme olmasa da, Yargıtay’ın yapılmasını öngördüğü indirimi çalışma süresinden indirim olarak algılamak gerekir. Ancak, fazla çalışmanın takdiri delil niteliğindeki tanık anlatımları yerine, yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden ve tanık beyanlarının değerlendirilmesinden iş aktinin davacı  tarafından 2.8.2005 tarihinden itibaren işe gelmemek suretiyle feshedildiği, davalı işverence çalışmalarının SGK’na eksik bildirilmesi ve bazı işçilik  alacaklarının ödenmemesi sebebiyle feshin haklı olduğu anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca ihbar tazminatı isteminin reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne karar  verilmiş olması ayrıca mahkemece davacının günde kaç saat fazla çalışma yaptığı gerekçesiyle açıklanıp belirlenmeksizin haftada 72 saat fazla çalışma yaptığının kabulüyle davacının mazeret, hastalık gibi nedenlerle fazla çalışma yapamayacağı günler olabileceği gözetilmeden takdiri indirim yapılmaksızın fazla çalışma alacağına hükmedilmiş olması, işveren bordrosunda davacının en son ücretinin brüt 488.70-YTL olarak gösterildiği görülmekte ise de davacının 19.2.2004-1.8.2005 tarihleri arasındaki fazla çalışma alacağının ve ulusal bayram genel tatil ücretinin hesabında hangi tarihte ne kadar ücretin esas alındığının  denetlenmesi mümkün olmayan 7.4.2007 tarihli bilirkişi raporu hükme dayanak  alınarak  sonuca gidilmiş olması hatalı olmuştur.
    Yapılacak iş; ihbar tazminat talebinin reddine karar vermek,  davacının  günde kaç saat, haftanın kaç günü fazla çalışma yaptığını dayanaklarını göstermek suretiyle belirleyerek bilirkişiden fazla çalışma ve ulusal bayram-genel tatil alacağını denetime müsait rapor almak  suretiyle  belirlendikten sonra çıkacak sonuca göre karar vermektir.
     Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular  gözetilmeksizin yazılı şekilde  karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı işveren vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalı işverene iadesine, 21.10.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi. 



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi